Durant aquestes votacions al Govern ja no li val l'empat, per la qual cosa no hi caben ni errors ni absències
El Ple del Congrés examina a partir d'aquest dilluns el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat de 2018, que arriba a la seva fase final a la cambra baixa després d'haver-hi incorporat 257 esmenes, totes elles en fase de Comissió i per part del PP i dels socis amb els quals el Govern de Rajoy confia tirar endavant els comptes d'aquest any.
Aquest dilluns els grups debatran l'articulat de la Llei de Pressupostos, amb les seves disposicions, i a partir de demà pujaran a la tribuna els diferents ministres del Govern per defensar els comptes dels seus respectius departaments. Obrirà el titular d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal.
La primera tanda de votacions es preveu per al tancament de jornada del matí i aquí els vots de PP, Ciutadans, PNB i UPN que van permetre aprovar el projecte en comissió hi hauran d'afegir Fòrum Astúries, Coalició Canària i Nova Canàries.
MAJORIA AJUSTADA
Així, el suport als comptes sumaria 176 diputats, una majoria absoluta amb què es podrà superar amb èxit totes les votacions, però amb una diferència de només dos diputats respecte a la resta de formacions que busquen tombar els pressupostos del Govern. Per tant, amb un error o una absència durant qualsevol de les votacions de les seccions i títols del projecte n'hi hauria prou per tombar els comptes.
Si el Govern aconsegueix superar amb èxit totes les votacions, el projecte seria aprovat pel Congrés i elevat al Senat i s’iniciaria llavors un idèntic procés de tramitació que, en aquesta ocasió, el PP pot controlar gràcies a la còmoda majoria absoluta del qual gaudeix a la cambra alta.
Si no hi ha canvis, els Pressupostos entrarien en vigor i substituirien als prorrogats de 2017 a finals de juny. Si hi fossin, aquests haurien de ser ratificats pel Congrés durant un Ple que tindria lloc entre els dies 26 i 28 de juny.
SENSE ESMENES DE L'OPOSICIÓ A COMPTES
El projecte arriba després d'incorporar 257 esmenes, entre elles la pactada pujada de pensions del PP i el PNB, que preveu pujades de l'1,6% a les pensions per 2018 i 2019, el retard de l'aplicació del factor de sostenibilitat fins el 2023 i l’augment de les pensions de viduïtat, en elevar la seva base reguladora al 56% aquest any i al 60% el 2019.
Amb Ciutadans, el PP ha pactat sumar diferents rebaixes fiscals, com elevar a 10.000 euros el mínim exempt a tributar dels premis de Loteria, deduccions en la compra d'accions d'empreses de nova creació, que l'Agència Tributària pugui revisar pèrdues comptables d'empreses que busquin convertir crèdits fiscals, i un complement mensual de 250 euros per als examinadors de Trànsit.
Les esmenes pactades amb UPN han suposat mobilitzar uns 50 milions dels Pressupostos, principalment dedicats a inversions de carreteres, la conca hidrogràfica de l'Ebre, i instal·lacions esportives, mentre que Fòrum ha portat als comptes 20 milions en ajudes a les centrals tèrmiques per reduir emissions, més ajudes a la reconversió industrial i reactivació de les conques mineres. En total, més de 60 milions, segons asseguren des d'aquesta formació.
Per la seva banda, amb Coalició Canària el PP ha pactat les condicions per les quals les comunitats poden gastar el romanent del seu superàvit, amb un límit d'inversions de fins a 25 milions, a partir del qual aquestes administracions hauran de comptar amb l'autorització d'Hisenda.
Tant Nova Canàries com Coalició Canària han pactat amb el PP que Energia pugui augmentar les retribucions a aquelles instal·lacions elèctriques que augmentin la seva capacitat. A més, amb el diputat d’NC, Pedro Quevedo, el Govern ha pactat bonificacions al 75% del transport interpeninsular, amb vigència indefinida, i estesa també a Balears, Ceuta i Melilla.