Els jutjats de clàusules sòl celebren 11.000 vistes durant els primers sis mesos de funcionament

El CGPJ va posar fa cinc mesos en marxa un pla d'urgència per fer front al previst augment d'aquestes demandes

  • Ho va fer després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE)
Bolsamanía
Europa Press | 13 nov, 2017 17:28
cbviviendas1

Una allau de treball. Això és el que els espera, els jutjats de primera instància especialitzats en litigis relacionats amb les demandes sobre clàusules sòl, que devien celebrar fins a finals d'any més de 11.000 vistes o audiències prèvies sobre aquesta matèria.

Aquests jutjats han dictat ja a prop de 3.500 sentències, quan el temps mitjà de resposta és de mig any

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va posar fa cinc mesos en marxa un pla d'urgència per fer front al previst augment d'aquestes demandes arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de 21 de desembre de 2016 , a la qual s'obligava els bancs a tornar els diners cobrats en aquest concepte.

Segons ha informat l'òrgan de govern dels jutges, des de l'1 de juny -dia en què va entrar en funcionament aquest pla, excepte el mes d'agost, que és inhàbil- els òrgans judicials especialitzats ja han celebrat gairebé 5.000 vistes, als quals se sumen els 6.000 previstos entre novembre i desembre. A més, per les dades demanades dels Tribunals Superiors de Justícia, aquests jutjats de primera instància s'han dictat a prop de 3.500 sentències, quan el temps mitjà de resposta és de mig any.

Durant les audiències prèvies es fixa l'objecte del litigi, les parts proposen prova i el jutge admet les quals estima procedents per resoldre el plet plantejat. Si les parts proposen només prova documental, l'assumpte queda vist per sentència. En cas contrari, és necessària la celebració del judici.

Per exemple, el nombre de demandes ingressades fins el passat dia 5 de novembre era de 118.419. S'hi inclouen els litigis presentats als òrgans judicials de manera electrònica a través de LexNET en dotze de les tretze comunitats autònomes que tenen implantat aquest sistema -Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia, Madrid, Múrcia i La Rioja- i a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. Aquesta xifra és superior si es té en compte la Comunitat Valenciana, les demandes que s'han presentat per altres vies i aquelles comunitats autònomes que no utilitzen el sistema de notificacions LexNET.

MADRID, LA QUE MÉS DEMANDES INGRESA

Precisament, al jutjat especialitzat que més demandes rep per clàusules sòl s'han ingressat des de l'1 de juny és el de Madrid, amb 25.464. El segueixen el de Barcelona, ​​amb 10.362, i el de València, amb 5.745. El passat mes de febrer, la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va aprovar aquest pla d'urgència per evitar que els òrgans judicials de primera instància civil s’embossin i no donessin sortida als assumptes d'una altra naturalesa.

El pla ha estat elaborat conjuntament amb el Ministeri de Justícia i les comunitats autònomes amb competències transferides. El president del CGPJ i Tribunal Suprem i els vocals de la Comissió Permanent es reuneixen aquest dilluns per avaluar els primers cinc mesos d'aquest projecte. El pla consisteix en l'especialització de jutjats de primera instància, un per província a la península i un a cadascuna de les principals illes dels arxipèlags canari i balear.

contador