L'acord entre no-OPEP i OPEP suma una retallada d'1,8 milions de barrils diaris
El petroli llisca a la baixa aquest dimarts alhora que augmenten les preocupacions sobre el compromís real per part dels productors de seguir l'acord. Aquesta caiguda arriba després que el Brent aconseguís el dilluns els seus màxims anuals per sobre dels 57 dòlars, per retrocedir aquest dimarts fins als 55,70 dòlars per barril.
L'acord entre els membres de l'Organització de Països Productors de Petroli (OPEP) i els externs al càrtel suposa una retallada sobre el paper d'1,8 milions de barrils diaris. A més, l'objectiu és que el cru arribi a l'interval entre 60-70 dòlars per barril, encara que de moment el preu està encara lluny d'aquests nivells.
L'acord tindrà efecte a partir del dia 1 de gener, encara que la reducció serà duta a terme en dues fases i els països implicats es tornaran a reunir en sis mesos per avaluar el progrés del mateix.
ELS ANALISTES TAMBÉ DUBTEN
Segons BMI Research, si els països realment compleixen amb aquestes quotes de producció, el mercat del petroli podria entrar en dèficit. Segons un propi estudi de l'OPEP, la seva previsió és que la demanda mundial de cru abasti els 95,5 milions de barrils per dia en 2017, la qual cosa suposaria un augment d'1,2 milions de barrils per dia.
En els últims 17 acords de reducció duts a terme des de 1982, els països membres de l'OPEP han retallat la producció en una mitjana del 60% de l'inicialment acordat, segons dades de Goldman Sachs. A més, Morgan Stanley avisa sobre els països exempts de participar en l'acord: Nigèria i Líbia, que podrien suposar un risc afegit per a l'èxit del pla de l'OPEP.
Segons Fred Lawrence, vicepresident de l'Associació Independent de Petroli d'Amèrica, allò que queda clar és que "l'acord de l'OPEP deixa una forta vall en els 40 dòlars i una porta de darrere en els 30 dòlars si no es compleix".