Els funcionaris del banc central nord-americà creuen justificada una pujada de tipus primerenca
El rendiment dels bons del Tresor dels Estats Units a 10 anys supera l'1,72% enmig d'un context d'alces contínues que van començar amb l'inici de l'any, penalitzant així les accions tecnològiques. Aquest dimecres, el Nasdaq va tancar amb el pitjor dia des del febrer del 2021 i retrocessos del 3,34%. Tot això després de l'enduriment de la política monetària de la Reserva Federal (Fed).
Les actes del darrer conclave del banc central nord-americà mostren com els funcionaris creuen que estaria justificada una pujada anticipada dels tipus i, fins i tot, la reducció del balanç el 2022.
"Gairebé tots els participants van estar d'acord que probablement seria apropiat iniciar la liquidació del balanç en algun moment després del primer augment del rang objectiu del tipus dels fons federals. Tot i això, els participants van considerar que el moment adequat per a la retirada del balanç probablement estaria més a prop del moment en què s'enlairés el tipus d'interès oficial que a l'experiència anterior del Comitè”, recullen els escrits.
Aquest enduriment en la postura de la Fed en el seu últim Comitè del Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès), conclave en què es va aprovar duplicar el tapering a causa dels repunts de la inflació, no va agradar al mercat, amb Wall Street tancant en vermell.
"Això sembla haver agafat els mercats amb la guàrdia baixa, provocant la preocupació per l'enduriment de les condicions de liquiditat. Tot i que pot ser una preocupació vàlida, l'especulació que la Reserva Federal podria començar a fer-ho sembla una mica prematura, ja que encara no ha deixat d'augmentar el balanç, i encara menys reduir-lo", assenyala Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
Per als analistes de RaboBank, els moviments semblen ser "coherents" amb un mercat que s'està preparant per a una retirada més ràpida del suport dels bancs centrals.
Mentrestant, el mercat també mira cap a la feina. Aquest divendres es publica l'informe del mercat laboral nord-americà al desembre. Abans, aquest dimecres la consultora privada ADP va publicar els seus propis càlculs, en els quals conclouen que els EUA van duplicar les expectatives en la creació de llocs de treball, fins als 800.000. Per a la dada oficial, les previsions de consens esperen 400.000 noves nòmines.