El moviment s'ha ubicat en línia amb el que s'esperava
El Departament de Comerç dels EUA ha revisat aquest dijous el creixement del PIB del primer trimestre, i ho ha fet a l'alça, fins a l'1,4% en taxa interanual, enfront de l'1,3% que havia donat la segona lectura. Aquesta revisió s'ha ubicat en línia amb el que anticipava el consens.
La lectura coneguda aquest dijous "es basa en dades font més completes que les disponibles per a la 'segona' estimació publicada al mes passat", i augmenta la taxa de creixement de l'economia nord-americana a causa, principalment, "a una revisió a la baixa de les importacions, que són una resta al càlcul del PIB, i revisions a l'alça de la inversió fixa no residencial i la despesa pública".
En comparació amb els nivells del primer trimestre del 2023, el creixement del PIB va reflectir "augments en la despesa dels consumidors, la inversió fixa residencial, la inversió fixa no residencial i la despesa dels governs estatals i locals, que van ser parcialment compensats. ‚per una disminució en la inversió en inventaris privats". A més, les importacions van augmentar.
Tot i que es manté en fase expansiva, l'economia nord-americana s'ha desaccelerat des de finals de l'any passat, després de registrar un creixement del 3,4% interanual al quart trimestre. Aquest menor avenç es deu a "desacceleracions en la despesa dels consumidors, les exportacions i la despesa dels governs estatals, locals i federal". Aquests moviments es van veure compensats en part per una acceleració de la inversió fixa residencial.
L'índex de preus de les compres internes brutes va augmentar un 3,1% al primer trimestre, una dècima més respecte a l'estimació anterior. Per part seva, l'índex de preus PCE va augmentar un 3,4%, després de ser revisat a l'alça en 0,1 punts, igual que va passar amb l'indicador de la inflació subjacent, que ha vist incrementat el creixement fins al 3,7 %.
Els ingressos personals en dòlars corrents van augmentar en 396.800 milions de dòlars durant el trimestre, xifra que suposa una revisió a la baixa de 7.700 milions de dòlars respecte a l'estimació anterior. Mentrestant, l'ingrés personal disponible va augmentar en 240.200 milions de dòlars, o un 4,8%, després de revisar-lo a la baixa en 26.600 milions de dòlars.
PETICIONS D'ATUR
Aquest dijous s'han publicat també les peticions d'atur per a la setmana finalitzada el 22 de juny, que han caigut fins a les 233.000, xifra que suposa un descens de 6.000 en relació amb el nivell dels set dies previs, que va ser revisat a l'alça fins a les 239.000 unitats, segons les dades del Departament de Treball nord-americà. Aquesta xifra ha quedat per sota de les 236.000 peticions anticipades pel consens.
La taxa d'atur va ser de l'1,2%, sense canvis des de la setmana anterior, i la xifra de treballadors aturats va pujar fins als 1.839.000, xifra que suposa un increment de 18.000 respecte al període previ.
Les taxes de desocupació més altes es van registrar a Nova Jersey (2,2%), Califòrnia (2,1%), Minnesota (1,8%), Washington (1,7%), Illinois (1,6%), Massachusetts (1,6%), Nevada (1,6%), Pennsilvània (1,6%), Rhode Island (1,6%), Nova York (1,5%) i Puerto Rico (1,5%).
Els majors augments en les sol·licituds es van produir a Connecticut (+2.168), Wisconsin (+1.262), Texas (+1.017), Nova Jersey (+962) i Maryland (+756), mentre que les majors disminucions van tenir lloc a Califòrnia (-4.298), Minnesota (-1.474), Illinois (-1.466), Nova York (-1.193) i Florida (-1.134).