Una delegació de funcionaris nord-americans ha aterrat a Pekín
Una delegació dels Estats Units, liderada pel secretari del Tresor, Steve Mnuchin, el secretari de Comerç, Wilbur Ross, i el representant comercial, Robert Lighthizer, ha aterrat ja a la Xina per intentar arribar a un acord comercial amb el gegant asiàtic al mig d'aquesta guerra 'oberta' entre les dues potències mundials que va desencadenar Donald Trump i que la Xina ha continuat. Al mercat s'especulava que, en realitat, les dues potències estaven negociant 'en secret' des del començament de les tensions, però ara sembla que aquestes negociacions es fan públiques a través d'aquest viatge que es materialitzarà en una reunió de dos dies (dijous i divendres) entre funcionaris dels dos països.
Segons informa Reuters, es considera bastant improbable que s'arribi a un acord al llarg d'aquests dos dies que suposés un canvi significatiu en les polítiques econòmiques de la Xina, encara que s'especula amb un paquet de mesures xineses a curt termini que podrien retardar la decisió dels Estats Units d'imposar aranzels sobre les exportacions xineses per al voltant de 50.000 milions de dòlars.
"Caldrà estar molt atents a les notícies que es coneguin sobre l'avanç de les negociacions, en ser aquest tema un seriós factor de risc per als mercats de valors mundials", assenyala Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities.
S'espera que les converses, encapçalades pel secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, i el viceprimer ministre xinès, Liu He, abordin una àmplia gamma de queixes dels Estats Units sobre les pràctiques comercials de la Xina, des de les acusacions de transferències forçoses de tecnologia fins a les ajudes estatals per al desenvolupament de tecnologia.
"Encantat de ser aquí. Gràcies", ha dit Mnuchin a Reuters quan ha estat preguntat sobre els avenços esperats d'aquesta trobada. No ha volgut afegir més declaracions.
"Aquestes converses no seran fàcils", adverteix Richard J. Hunter, analista d'Interactive Investor. "Els mercats estan molt sensibles ara mateix amb aquest tema, que va ser responsable, en part, del col·lapse del primer trimestre, de manera que no sorprendria que els inversors retiressin una mica els seus diners" fins que s'arribi a un acord, afegeix aquest expert.