Els efectes del referèndum català en l'euro s'esvairan, però la moneda seguirà patint

El dòlar estén la seva figura, impulsat per les dades de l'ISM manufacturer

  • La correcció en la 'moneda única' ja està en marxa, adverteixen analistes tècnics
Noemí Jansana
Bolsamania | 03 oct, 2017 10:36
money euros cash

L'euro segueix sotmès a una forta pressió aquest dimarts, mentre pesen sobre la moneda els efectes de la crisi constitucional a Espanya, arran del referèndum de l'1-O, i cau amb força contra el dòlar fins a mínims d'un mes i mig. Però mentre la ressaca de la qüestió catalana anirà esvaint, la fortalesa del dòlar mantindrà el seu contrapart europea sota pressió. La correcció en l'euro/dòlar ja és un fet, segons els analistes tècnics.

La gran història que va dominar els mercats en aquest inici del mes d'octubre són les conseqüències de la consulta inconstitucional que es va dur a terme en una de les regions més riques d'Espanya (19% del PIB). La depreciació de l'euro va ser d'un 0,5% al dia, encara que va arribar a recórrer un 0,7% entre mínims i màxims. Tot i així, el tancament de files dels governs comunitaris i de les institucions europees amb l'Executiu de Mariano Rajoy, va fer de pal·liatiu a l'ànim dels inversors. "Aquest assumpte pesarà en l'euro per ara, però la seva influència anirà reduint-se a mesura que els operadors s'adonin que és un problema regional", assenyala Kathy Lien, analista de BK Asset Management.

El referèndum de Catalunya "pesarà en l'euro per ara, però la seva influència anirà reduint-se a mesura que els operadors s'adonin que és un problema regional" Kathy Lien

L'experta considera que Catalunya "no està a prop de la independència" perquè el Govern d'Espanya veu el vot com il·legal i "no ho tindrà en compte". No obstant això, alerta que aquest assumpte es mantindrà al radar dels operadors, "almenys una setmana més". De fet, la divisa comunitària es manté sota pressió aquest dimarts contra el dòlar i ha tocat mínims per sota dels 1,1700 euros. Però Lien responsabilitza més les dades macroeconòmiques dels EUA i la fortalesa del dòlar que la prima de risc polític, després que l'ISM manufacturer deixés màxims de 13 anys al setembre.

La dada, però, s'ha vist esbiaixat a l'alça pels efectes dels huracans, segons avisen experts de Danske Bank, fet que, segons ells, ha frenat una reacció més pronunciada al 'bitllet verd'. A més, ha evitat que el mercat augmenti les seves expectatives sobre una pujada de tipus de la Reserva Federal dels EUA (Fed), que segueix al voltant del 70% de probabilitats, segons els futurs del banc central. D'altra banda, avisen aquests analistes que la "perspectiva que la Fed aprofundeixi en el camí normalitzador de la seva política monetària, després que entri en joc Kevin Warsh, com a substitut de Yellen al capdavant del banc central, també apuntala el dòlar.

EL DÒLAR RECLAMA EL SEU TRON

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, perforada la base del canal i l'últim mínim creixent (1,1837) es confirma "l'inici de la lògica fase d'ajust o fase de reacció en les importants pujades des de començaments d'any", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"El següent suport, que es troba a la volta de la cantonada, el trobem als 1,1661. I per sota, tenim els 1,1450-1,15 que és el nostre objectiu de caiguda en termes de mitjà termini, abans resistència" , indica l'analista. "Però dins de la impecable tendència alcista dels últims mesos el que és evident és que l'ajust hi ha començat", explica.

La vulnerabilitat que ha mostrat el dòlar durant aquest estiu també ha contribuït al fet que l'euro hagi arribat a assolir els seus recents màxims de dos anys i mig del passat 9 d'agost. "Amb el dòlar reclamant el seu tron ​​enmig de les creixents expectatives que la Fed emprengui la seva tercera pujada de tipus aquest any, la moneda està començant a recuperar el seu tron ​​al mercat de les divises i amenaça la tendència alcista de l'euro", avisa Lukman Otunuga, analista d’FXTM.

Aquesta fortalesa es reflecteix també en l'índex del dòlar, que ha arribat al seu millor nivell des del 17 d'agost, als 93,891 punts. Contra el ien, el dòlar ha reprès la barrera dels 113,00 iens, però ha estat la lliura una de les divises que més ha patit durant les últimes hores. La moneda britànica ha arribat a canviar-se per sota dels 132,500 unitats contra el 'bitllet verd', el seu pitjor canvi des del 14 de setembre.

contador