El 64% d'economistes enquestats als EUA creu que disminuirà la renda per càpita
Si els polítics britànics no actuen ràpid amb un pla B que impliqui un acord de lliure comerç amb la Unió Europea, el Regne Unit patirà un període d'incertesa que castigarà l'activitat econòmica i la lliura. Aquesta era l'advertència la setmana passada de Mohamed El-Erian, una opinió que sembla compartir la majoria d'economistes de les universitats nord-americanes més prestigioses, que avisen d'una caiguda en la renda per càpita tant per als britànics com per als europeus.
El-Erian, assessor principal d'Allianz, es referia als dubtes que hi ha al voltant del futur econòmic del Regne Unit, el principal soci comercial del qual és la Unió Europea, bloc del qual volen sortir després del vot favorable al Brexit el 23 de juny passat . "Depèn de Londres però també de la Unió Europea, i fins al moment no s'han intensificat les responsabilitats econòmiques en els governs", assegura l'expert.
Segons una enquesta d’IGM Chicago, un projecte de la Universitat de Chicago que realitza sondejos a prestigiosos economistes, entre ells diversos Premis Nobel, el 71% considera que la renda per càpita del Regne Unit serà menys en 10 anys a conseqüència del Brexit, i un 62% opina el mateix per al conjunt de la Unió Europea. És a dir, la sortida del Regne Unit provocarà que durant la propera dècada britànics i europeus siguin més pobres.
COM ES REDUIRÀ LA RENDA PER CÀPITA?
En aquest sentit, a la pregunta de si a causa dels resultats del referèndum al Regne Unit, el nivell d'ingressos per càpita en aquest país és probable que sigui menor en una dècada, el 64% va contestar estar d'acord, i el 7% va assegurar estar "molt d'acord", mentre que un altre 14% va dir que és incert. Només el 10% va contestar negativament a la pregunta, que també es va realitzar per al conjunt de la UE. En aquest cas, el 57% es mostra d'acord, el 5% molt d'acord, i el 21% diu que l'evolució és incerta. El 12% va contestar "no estar d'acord".
"Els factors principals (perquè es redueixi la renda per càpita) són la reducció de comerç de béns i serveis, especialment per a la ciutat de Londres, i un retard en les decisions d'inversió a causa de la incertesa política", assenyala Darrell Duffie, economista de la Universitat de Stanford i un dels qui creu que es reduiran els ingressos dels ciutadans. Per la seva banda, Austan Goolsbee, de la Universitat de Chicago, té una opinió contrària que justifica que "el Brexit causarà grans problemes a curt termini, però les perspectives de llarg termini són diferents", tot i que matisa que depèn de les negociacions entre els polítics britànics i europeus per al nou estatut de Regne Unit en el vell continent.