Així ho assegura Oxfam al seu últim informe, que ha llançat coincidint amb Davos
Les 2.153 persones més riques del món, entre les quals es troben personalitats com Jeff Bezos, fundador d'Amazon, o Bernard Arnault, propietari del conglomerat de luxe LVMH, tenen més diners que 4.600 milions de persones juntes. Així ho testifica un estudi d'Oxfam, que ha aprofitat la conferència anual del Fòrum Econòmic Mundial que se celebra des d'aquest dimarts a Davos (Suïssa) per reclamar als polítics una pujada d'impostos als més rics per reduir la desigualtat.
En concret, l'organització ha demanat que es pugin un 0,5% els impostos als rics durant la pròxima dècada perquè això generaria suficients fons per crear 117 milions de llocs de treball en àrees com l'educació i la salut. Segons els investigadors d'Oxfam, només així es podrà lluitar contra la desigualtat de la riquesa.
"Si totes les persones seguessin sobre la seva riquesa apilada en bitllets de 100 dòlars, la major part de la humanitat estaria asseguda a terra", assegura l'informe, que apunta que "una persona de classe mitjana d'un país ric estaria asseguda a l'altura d'una cadira", mentre que els dos homes més rics de món, Bezos i Arnault, "estarien asseguts a l'espai exterior".
I és que Bezos és actualment la persona més rica de món, segons Forbes, amb un patrimoni net d'uns 116.400 milions de dòlars. El segueix de prop el francès Bernard Arnault, el patrimoni net del qual puja a 116.000 milions de dòlars. Com a dada, Oxfam apunta que si algú hagués estalviat 10.000 dòlars diaris des de la construcció de les piràmides egípcies, avui seguiria sent un 80% menys ric que els cinc multimilionaris més rics de món.
ALTRES MESURES PER REDUIR LA DESIGUALTAT
A més d'apujar els impostos als rics, Oxfam també proposa invertir en sistemes d'atenció mèdica, en la lluita contra el sexisme, o la introducció de lleis per protegir els drets dels cuidadors i el final de la riquesa extrema com altres mesures per reduir la desigualtat.
"La riquesa extrema és un senyal d'un sistema econòmic que està fallant", diu l'informe de l'organització. "Els governs han de prendre mesures per reduir radicalment la bretxa entre els rics i la resta de la societat i donar prioritat al benestar de tots els ciutadans per sobre d'un creixement i un benefici insostenibles", remarca.
Ja l'any passat Oxfam va aprofitar el Fòrum de Davos per reclamar als governs que augmentessin els impostos a les empreses i els més rics per reduir la disparitat de la riquesa, un missatge en el qual han tornat a incidir aquest any. Encara que no són els únics, perquè només començar l'any la directora gerent de Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, va demanar als responsables polítics que reconsideressin els seus sistemes fiscals i pensessin en implantar una "tributació progressiva" que augmentaria els impostos als més rics de la societat per fer front a la desigualtat de la riquesa.