La reina de les monedes virtuals torna a cedir fins als 7.900 dòlars
La profunda correcció de les monedes virtuals de la setmana passada es perllonga aquest dilluns després d'una tímida recuperació dels preus d'aquest diumenge. El bitcoin ha tornat a perdre els 8.000 dòlars i cedeix un 12,5% des de cotes entre els 9.250 i els 9.500 dòlars. La capitalització total cau presa de la volatilitat, de nou, i ha tornat a esborrar 150.000 milions en 24 hores i se situa als 380.000 milions de dòlars, però es recupera des del mínim de gairebé dos mesos de divendres als 350.000 milions.
Després de diverses setmanes deprimit, el preu de la reina dels actius digitals es va desplomar a finals de la setmana passada fins als 7.500 dòlars, encara que en qüestió d'un parell d'hores va recuperar els 9.000 dòlars, una alça del 20% des dels mínims. La muntanya russa en què se solen moure les cotitzacions del bitcoin i la resta de divises de xifrat ha deixat vaivens notables durant el cap de setmana, per tornar al vermell intens.
La fotografia que llancen els principals actius virtuals per capitalització de mercat que mesura CoinMarketCap deixa clar que la història es repeteix amb caigudes de doble dígit en la seva majoria. L’ethereum, el ripple, el bitcoin cash i el litecoin es deixen al voltant d'un 14%, però les pèrdues s'eleven al 20% en el cas del cardano.
Un dels actius de xifrat que més ha patit durant aquestes jornades de correcció dels preus ha estat el ripple. La unitat de la RippleNet Network ha perdut més d'un 80% del seu valor en un mes, des de preus per sobre dels 3,64 dòlars fins als 0,80 dòlars per cada unitat on es canvia aquest dilluns. Però l'optimisme s'ha anat esvaint en aquest actiu digital, igual que en la resta del mercat, a causa de diverses notícies que han afectat l'ànim dels inversors.
CÒCTEL DE NOTÍCIES NEGATIVES...
El setge regulador, cada vegada més estret sobre aquest florent mercat i les notícies negatives que arriben de l'activitat de les plataformes d'intercanvi, ha posat en evidència les fragilitats d'aquests actius descentralitzats i sense controls.
D'una banda, les autoritats monetàries i financeres de tot el món busquen la manera d'orquestrar un conjunt de regles i normes per prevenir el frau i el blanqueig de capitals. De l'altra, els supervisors dels mercats volen subjectar l'activitat de les plataformes d'intercanvi per prevenir casos amb la presumpta manipulació dels preus amb la qual s'acusa el broker de moneda digital sud-coreà Bitfinex.
El tercer risc són els ‘hackejos i bretxes de seguretat en els actius digitals. Sobre el mercat encara pesa el robatori de gairebé 500 milions de dòlars en XEMs, la unitat de la xarxa NEM de la casa de canvi nipona Coincheck. Els usuaris d'aquesta plataforma encara estan pendents de saber com recuperaran els seus fons perduts, mentre les autoritats japoneses han pres cartes en l'assumpte per assegurar la integritat dels usuaris.
...I NECESSÀRIA CORRECCIÓ
Però els analistes, com José María Rodríguez, de ‘Bolsamania’, o Ari Paul, cap d'inversors de la companyia especialitzada en moneda digital, BlockTower Capital, criden a la calma i parlen de "necessària i sana correcció". Paul destaca que "després del ral·li parabòlic fins a mitjans de gener, el mercat es manté generalment en mode correctiu, i qualsevol titular negatiu, per petit que sigui, no fa més que alimentar la por".
Rodríguez per la seva banda exclama que "això és el normal perquè res puja sense el seu ajust. El que no tenia sentit és que totes pugessin tant abans". "En condicions normals es podria apostar per un rebot des dels actuals nivells de preu", afegeix.
Apel·la l'expert també a aprendre de l'experiència i avisa que d'invertir en virtuals una petita part de la nostra cartera, "només ho faria en el bitcoin i l’ethereum i m'asseuria en elles. I d'aquí a uns anys miraria a veure què ha passat". "Però ni operaria ni compraria altres virtuals", puntualitza, perquè "si ha quedat clar alguna cosa en aquesta correcció és que n'hi ha dos que manen i totes les altres són mers espectadors".