L'organisme ha publicat la seva estratègia de finançament per a aquest any
El Tresor ha publicat aquest dilluns l'estratègia de finançament per 2017, exercici en el qual l'emissió bruta ascendirà a 220.017 milions d'euros, la qual cosa equival a gairebé 7.000 euros per segon. D'aquesta xifra, 122.904 seran a mitjà i llarg termini, en el marc de l'objectiu d'allargar la vida del deute públic.
L'organisme adscrit al Ministeri d'Economia i Competitivitat redueix l'emissió bruta prevista lleument des dels 221.364 milions d'euros del passat any, exercici en el qual el Ministeri estima que va estalviar 2.000 milions en interessos. Per la seva banda, l'emissió neta, que és la diferència entre els fons captats en noves emissions i els fons necessaris per amortitzar els valors emesos anteriorment, serà de 35.000 milions d'euros. Una xifra en línia amb els 35.043 milions de 2016.
Els objectius per a aquest exercici, expliquen en Economia, són abaratir costos, allargar la vida mitjana del deute i diversificar la base d'inversors, "igual que en anys anteriors". "Aquests objectius parteixen del compliment amb folgança de l'estratègia fixada en 2016", agrega el Ministeri que dirigeix Luis de Guindos en un comunicat. En aquest sentit, assenyala que el finançament net de 35.043 milions de 2016 va ser gairebé 10.000 milions inferior al previst a l'inici de l'any, "gràcies a l'evolució dels ingressos públics i un ús més eficient de la tresoreria de l'Estat".
El cost mitjà de les noves emissions produïdes en 2016 es va reduir des del 0,84% de 2015 fins al 0,61%. Mentre que el cost del deute en circulació es va situar en el 2,79%, en tots dos casos "les xifres més baixes de la història recent del Tesoro". El Ministeri justifica aquest descens en "la bona conjuntura i el manteniment de la confiança a Espanya", al que cal afegir l'entorn de tipus d'interès reduïts, les compres del Banc Central Europeu (BCE) de bons que afecten al mercat de deute i el baix nivell d'inflació.
Sobre el període de vida del deute que el Ministeri vol allargar, el registre de 2016 va ser d'11,4 anys per a la vida mitjana de les emissions a mitjà i llarg termini, per sobre dels 8,1 anys i més del doble que en 2012. La cartera del deute en circulació ha passat així de tenir una vida mitjana de 6,2 anys fins als 6,81 anys. Una evolució amb la qual, segons defensa Economia, "es garanteix la sostenibilitat del deute de l'Estat davant les incerteses de l'entorn internacional". Per aconseguir aquesta meta, augmenta en 2.536 milions el finançament brut a mitjà i llarg termini fins als 122.904 milions, mentre que l'emissió de lletres es reduirà en 3.880 milions fins als 97.113 milions.
El Tresor assenyala també en el comunicat que continuarà amb el seu programa de bons i obligacions indexats a la inflació europea, la qual cosa permet "diversificar la base d'inversors". Així, assenyala que s'incorporarà una possible referència indexada en la primera subhasta de cada mes. En els tres primers anys de vida del programa ha acumulat 28.544 milions d'euros, amb els quals ha incrementat el pes en la cartera fins al 3%.
D'altra banda, el Tresor recorrerà a sindicacions bancàries per col·locar certes referències, encara que "les subhastes seguiran sent el principal mètode d'emissió de deute de l'Estat". També hi haurà subhastes especials fos del calendari habitual -veure després del text- "per dotar de liquiditat a certes referències i millorar així el funcionament del mercat secundari". La nota també recull la possibilitat de recórrer a col·locacions privades en les quals s'emet un valor directament a un inversor, "en condicions de cost favorables per a l'Estat".
Calendari d'emissions
Emissions per tipus de títol