A BNP creuen que el programa de compra d'actius fins el desembre de 2017
El mercat ha demostrat tenir certa addicció als estímuls del Banc Central Europeu (BCE). Els rumors d'una retirada primerenca de la compra de bons, que van provocar moviments bruscs en els actius, semblen enterrar-se definitivament. De fet, alguns economistes treballen ja amb la hipòtesi que Mario Draghi, president de l'autoritat monetària, perllongui el seu particular 'Quantitative Easing (QE)'.
Així, la 'destintoxicació' d'aquesta addicció a la política monetària podria haver d'esperar diversos mesos més del previst. Els missatges que arriben des del Banc Central Europeu (BCE) des de fa mesos van en la mateixa direcció: “Fins el març, i més enllà si és necessari”.
“El Consell de Govern deu, en total consonància amb la seva comunicació anterior, reiterar la seva orientació cap a davant sobre les compres d'actius i els tipus d'interès, per la qual cosa les compres d'actius mensuals de 80.000 milions d'euros (APP, per les seves sigles en anglès) es destinaran a la seva execució fins a finals de març de 2017 o més enllà si és necessari, i en qualsevol cas fins que es vegi un ajustament sostingut en la trajectòria de la inflació d'acord amb el seu objectiu”, van reflectir aquest dijous les actes publicades pel banc central sobre la reunió del passat 20 d'octubre.
En aquella trobada, Draghi va assegurar que en la reunió no es va discutir la possibilitat del tapering, com es coneix en l'argot a la retirada del programa de compra d'actius des que la Reserva Federal (Fed) el dugués a terme. També va negar que hi hagi dificultats per trobar actius adequats que adquirir.
BNP: "El BCE no tocarà tipus i Draghi anunciarà en els propers mesos que s'estén el QE fins a desembre de l'any que ve"
Aquest divendres, el banquer central ha tornat a aparèixer en públic, en una conferència a Frankfurt. Precisament al país on més s'han criticat les polítiques ultraexpansives del BCE, ha assegurat al Congrés Bancari Europeu, que la recuperació de l'Eurozona "segueix sent altament depenent d'una constel·lació de les condicions financeres que, al seu torn, depenen de la continuació del suport monetari".
DRAGHI POSA EL FOCUS EN LA INFLACIÓ SUBJACENT
A més, l'anhelada tornada de la inflació, que porten diversos anys perseguint els bancs centrals, arriba a la zona euro amb certa timidesa. L'última dada d'IPC és del 0,5% interanual, que encara que suposa una escalada enfront dels nivells anteriors, està lluny del 2% que persegueix la política monetària. Draghi anticipa un repunt durant els propers mesos per l'efecte de l'encariment del petroli respecte a fa un any, però “encara no veiem un enfortiment constant de la dinàmica de preus subjacents”.
Els experts ja analitzen aquest còctel de declaracions i pistes, entre les quals inclouen també el discurs d'aquest dijous de Yves Mersch, membre de la institució, com un senyal cap a l'extensió del 'QE'. Lluny queden els rumors de principis d'octubre sobre un tapering mesos abans de març, que van provocar alces de les rendibilitats dels bons sobirans i de l'euro, per baixar després de forma abrupta quan es van dissipar.
En la reunió de desembre “només veurem qüestions tècniques, però no un canvi important al programa”
“Després d'analitzar les actes de l'última reunió de política monetària del Consell de Govern del BCE i després de les paraules del membre del consell executiu del mateix, el luxemburguès Yves Mersch, tot apunta al fet que el banc central de l'Eurozona perllongarà els seus estímuls monetaris més enllà de març 2017”, diuen els analistes de Link Securities. Mersch va advocar per cautela davant la feble inflació i la recuperació encara fràgil.
FINS AL DESEMBRE... DE 2017
En BNP Paribas Personal Investors aprofundeixen en aquesta idea, i projecten que la política monetària actual, que inclou el programa de compra d'actius, es mantindrà fins a desembre de 2017. “El BCE no tocarà tipus i Draghi anunciarà en els propers mesos que s'estén el QE fins a desembre de l'any que ve”, projecta Estefanía Ponte, directora del departament d'economia i estratègia de l'entitat.
Ponte assegura que en el seguiment setmanal de les compres realitzades pel BCE aquest any no ha trobat moments de dificultats per cobrir els seus objectius. Així, en l'esperada reunió del 8 de desembre, que Draghi va descriure com a “important” per marcar la guia del futur proper de la política monetària, “només veurem qüestions tècniques, però no un canvi important al programa”.
En aquest sentit, tant l'economista italià com les actes de la reunió posen l'accent que al desembre, a més de les previsions macroeconòmiques internes, el Consell de Govern de l'autoritat monetària tindrà a la seva disposició les conclusions dels comitès que examinen el APP, i podran prendre decisions referent a tipus tècnic per assegurar la seva efectiva execució. “Un canvi que podria haver-hi en els propers mesos és que el percentatge de deute públic s'incrementi des del 33% fins al 50% per evitar l'escassetat d'actius que comprar”, agrega l'economista de BNP.
PRESSIÓ PÚBLICA
Més enllà d'aquestes projeccions, altres experts posen el focus en la pressió pública a la qual se sotmetrà el BCE durant els propers mesos, amb Mario Draghi al capdavant. Ignacio de la Torre, economista cap d'Arcano, anticipa en l'informe 'Apocalypse Now?' que la tornada de la inflació augmentarà l'atenció mediàtica cap als bancs centrals.
D'altra banda, el calendari polític del proper any també podria tenir influència, especialment les eleccions que se celebraran a Alemanya. "El país es troba en un cicle econòmic considerablement diferent als països perifèrics i, com a tal, necessita una política monetària diferent. Entre algunes institucions alemanyes i de l'opinió pública, la política de taxes d'interès negatives i compra d'actius de deute del BCE no és ben rebuda. Amb això en ment, i recordant la pujada dels tons anti-europeus, esperen que el BCE anunciï el tapering abans de les eleccions alemanyes al setembre de 2017", resumeix Marisa Cabrita, analista de Orey Financial.