El Senat posposa la votació de la reforma fiscal de Trump pel seu impacte en el dèficit

La cambra alta dels Estats Units ajorna la votació a aquest divendres

  • Els republicans del Senat dubten que els ingressos previstos compensin la baixada dels impostos
  • El Comitè de Fiscalitat del Congrés va publicar un informe en què advertia que el dèficit públic augmentaria en un bilió de dòlars en 10 anys
Alberto Sanz
Bolsamania | 01 des, 2017 11:31
cbtrump823

Males notícies per a Donald Trump. Els republicans del Senat dels Estats Units no han posat la catifa vermella a la reforma fiscal perquè els comptes no els surten. La Cambra Alta ha decidit aquest dijous ajornar un dia la votació d'aquest pla tributari a causa de les discrepàncies que existeixen per aquest pla tributari. Els membres més conservadors del Partit Republicà alerten de l'augment que provocaria aquesta reforma en el dèficit públic.

Però les preocupacions no vénen només de la càrrega en el dèficit. Els analistes del Congrés també van avisar que, tot i aquesta severa rebaixa impositiva, el projecte de llei no impulsaria l'economia prou com per compensar l'expansió del dèficit, un dels principals arguments de l'Administració Trump per convèncer de la seva reforma.

Mentre que al Senat es debatia aquests aspectes de la reforma fiscal aquest dijous, el Comitè de Fiscalitat del Congrés va publicar un informe en què advertia que el dèficit públic augmentaria en un bilió de dòlars en 10 anys com a conseqüència d'aquesta reforma tributària. Però aquest divendres hi haurà un segon intent, i la proposta de Trump tornarà a protagonitzar el debat al Senat dels Estats Units.

Un escenari que els analistes de Link Securities consideren que "és evident que fins que els republicans no arribin els vots suficients per estar segurs que la llei 'passarà' el filtre del Senat, no procedirà a la votació, cosa que es podria endarrerir fins a principis de la setmana que ve, fet que ja està tenint un impacte negatiu als mercats financers", indiquen.

A més, els experts destaquen que aquesta matinada el dòlar ha mostrat nova debilitat, mentre que els futurs dels índexs borsaris nord-americans estan clarament a la baixa. "Com estem sostenint des de fa dies, la no aprovació del pla tributari seria un dur cop per a les borses occidentals, i podria ser l’”excusa" que molts estan buscant perquè s’hi produeixi una correcció", afegeixen.

EL DOW JONES HO VA CELEBRAR ABANS D'HORA

Aquest dijous, Wall Street confiava en el sí del Senat. El Dow Jones, índex industrial referència de la Borsa de Nova York, batia el seu rècord en tocar per primera vegada els 24.000 punts aventurant l'aprovació d'aquesta beneficiosa reforma per a les empreses que conformen l'índex. Una de les claus d'aquest positivisme previ va ser el suport de John McCain amb aquesta reforma, un senador republicà molt crític amb Trump.

El president dels Estats Units s’hi juga molt en aquesta reforma. Les seves derrotes polítiques i judicials no li han permès complir amb les promeses amb les quals esperonava als seus votants durant la campanya. Sobretot, el fracàs de Trump amb l’Obamacare a les mans dels membres del seu partit al Senat va ser significatiu. Donald Trump no perd l'esperança perquè només necessita una majoria simple dels 100 senadors i els republicans compten amb 52 membres.

EL SÍ DEL SENAT NO ÉS DEFINITIU

Encara que la llum verda del Senat sigui clau, no és definitiva. La proposta que surti de la Cambra Alta hauria de posar-se en comú amb la proposta que va sortir de la Cambra de Representants el passat 16 de novembre. Aquest procés es realitzaria a través d'una comissió que estigui formada per les dues càmeres. Els punts en comú de les dues propostes són la rebaixa del 35% al ​​20% de l'impost de societats, la duplicació del mínim exempt per a les famílies o l'expansió de l'alleujament fiscal per nens.

No obstant això, entre les dues parts hi ha importants discrepàncies com la relacionada amb el nombre de trams fiscals (quatre de la Cambra de Representants per set del Senat) i, sobretot, que la Cambra Alta aposta perquè l'entrada en vigor de la reducció dels impostos de les empreses es produeixi el 2019. El text que surti de la comissió formada per dues cambres haurà de ser de nou aprovat a la Cambra de Representants i al Senat. I, finalment, el projecte de llei ha de ser signat per Donald Trump. Un procés que el president espera que es culmini aquest mes de desembre. Un termini molt curt per a una mesura tan important.

contador