El sector turístic preveu pèrdues de 83.000 milions i un milió d'ocupacions menys

Encara que les estimacions d'Exceltur milloren lleugerament el vaticini que va fer a la fi de març

Bolsamanía
Bolsamania | 11 jun, 2020 17:27
ep hoteles cerrados en la playa playamar en torremolinos
Álex Zea - Europa Press

L'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur) estima que el sector turístic espanyol s'enfronta a una caiguda de l'activitat aquest any d'uns 83.134 milions d'euros (una reculada del 54,5% respecte a l'any 2019), la qual cosa comportarà a més la pèrdua d'un milió de llocs de treball a la fi de 2020.

El 'lobby' turístic ha revisat el seu escenari de previsió de resultats per a l'estiu i el tancament de l'any, incloent-hi els desfavorables impactes sobre l'activitat i l'ocupació de la Covid-19. Aquesta nova estimació amb prou feines millora un 10% l'últim escenari central que havien previst a partir de l'estat d'alarma, amb pèrdues de 92.556 milions d'euros.

El turisme en aquesta nova estimació revisada explicaria el 57% de la caiguda del 11,6% del PIB de tota l'economia espanyola, estimat al seu torn al juny pel Banc d'Espanya al seu últim escenari de recuperació gradual. Suposa així mateix una caiguda de 43.975 milions dels ingressos en divises respecte del 2019.

La caiguda de 28.000 milions d'euros d'activitat turística al tercer trimestre i 12.000 milions d'euros més al quart suposa una reculada total addicional de 40.000 milions sobre els 43.000 milions d'euros acumulats fins a juny i provocarà, segons Excelur, un milió de treballadors turístics aturats a cap d'any respecte de 2019.

Aquestes dades s'han estimat a partir de la informació de vendes i visibilitat de reserves disponibles a data del 10 de juny per part d'una mostra d'operadors turístics de subsectors diversos (aeri, allotjament, distribució, rent a car, oci) i suposa caigudes del 47,6% d'activitat turística al tercer trimestre i del 38% l'últim trimestre de 2020.

FALTA D'ESTÍMULS DE LA DEMANDA INTERNA

L'enquesta trimestral de confiança empresarial duta a terme aquest mes per Exceltur a més de 2.000 unitats de negoci, mostra com al segon semestre el sector turístic espanyol no ha aconseguit millorar les seves expectatives de recuperació de l'activitat de cara a l'estiu.

Exceltur considera que encara es detecten "múltiples incerteses, restriccions i missatges equívocs", i encara que la desescalada s'ha accelerat, "ha faltat consistència per estimular la demanda interna, facilitant una mobilitat turística entre comunitats autònomes en fases similars, abans de la fi de l'estat d'alarma".

Exceltur calcula que del 15 de març fins al 30 de juny s'ha reduït l'activitat turística en 43.460 milions d'euros respecte a 2019, amb 1,4 milions de persones afectades per la seva situació laboral (1,1 milions en ERTOs i 300.000 sense feina).

GRAN AFECTACIÓ Al TURISME

Exceltur assegura que aquests "devastadors resultats" marquen el sector turístic espanyol com "el més vulnerable i perjudicat de tots els sectors de l'economia espanyola". A més l'última estimació de l'OCDE situa a Espanya com el país desenvolupat l'economia del qual es veurà més afectada per l'ensulsiada turística.

Per això, consideren que la situació exigeix abordar un "urgent i molt potent" pla de mesures transversals de suport i eventual rescat del sector pel Govern al llarg dels pròxims mesos, amb fons propis i de Brussel·les, "per assegurar la supervivència del teixit turístic empresarial i de la millor ocupació a caps d'any".

Entre les principals mesures transversals propostes per Exceltur s'hi troba obrir al màxim l'1 de juliol les fronteres d'Espanya per a trànsits turístics amb els països Schengen, especialment amb Regne Unit (principal mercat extern a l'estiu), exteder els ERTEs de força major fins a final d'any i incrementar la dotació de la línia de crèdit de l'ICO fins a 20.000 milions.

També proposen la creació d'una "potent i extensa" campanya de comunicació per atreure el turisme, assignar un mínim del 25% (35.000 milions dels 140.000 milions d'euros) dels fons europeus per a la reconstrucció i la reconversió del sector i ajudar a la seva transformació, així com valorar la introducció d'elements impulsors d'un major consume/demanda directa de viatges, seguint les iniciatives d'altres països europeus.

contador