El sector serveis frena en sec el declivi, però es preveu una caiguda del PIB de més del 10%

Segueix sumit profundament en territori de contracció, segons l'índex PMI

Irene Hernández
Bolsamania | 03 jun, 2020 13:12 - Actualitzat: 13:12
ep sombrillas de una terraza de un restaurante de la plaza mayor
Marta Fernández Jara - Europa Press

El ritme de contracció del sector serveis espanyol es va atenuar marcadament al maig respecte a les xifres rècord extremes registrades a l'abril. No obstant això, va romandre sumit profundament en territori de contracció al maig, amb l'activitat comercial, les noves comandes i l'ocupació que han continuat disminuint, segons l'índex PMI publicat aquest dimecres.

Així, l'Índex d'Activitat Comercial, elaborat per la consultora Markit, va millorar notablement des la seva mínima de 7,1 registrada per l'enquesta d'abril fins al 27,9 del maig. Encara que es tracta d'una alça considerable, en mantenir-se molt per sota del nivell d'absència de canvis de 50, l'índex de totes maneres va indicar una altra forta deterioració de l'activitat del sector serveis, que va ser el tercer més marcat en la història de l'estudi.

L'activitat es va mantenir sota pressió a causa d'una altra forta caiguda dels nivells de noves comandes rebudes. Si bé les mesures de confinament adoptades per frenar la propagació de la COVID-19 van ser menys restrictives que a l'abril (comportant a la reobertura d'algunes instal·lacions comercials), l'activitat econòmica i la demanda subjacent de serveis es van mantenir extremadament febles. En general, tant les noves comandes com les vendes d'exportació van continuar disminuint fins a taxes històricament fortes al maig.

Les tendències es van mantenir similars a tots els subsectors dels quals se'n recopilen dades, ja que es van registrar reduccions molt més lentes, però encara considerables, de l'activitat comercial. Si s'ha de jutjar per les últimes dades, les dues subcategories que van registrar els pitjors resultats de nou van ser Hotels i Restaurants i Transports i Emmagatzematges.

La confiança comercial es va enfortir al maig, però es va mantenir en territori negatiu

Les condicions del mercat laboral van continuar sent extremadament difícils al maig. Es van registrar pèrdues d'ocupació per tercer mes consecutiu i, encara que els nivells de personal no van caure al mateix grau que el rècord de l'enquesta d'abril, el ritme de contracció va ser de nou marcat. La falta de treball a les unitats, combinada amb una capacitat suficient per afrontar les càrregues de treball actuals (les comandes pendents es van reduir al maig a la tercera taxa més forta en la història de l'estudi) van fer que les empreses optessin per no renovar contractes o efectuar acomiadaments.

La reducció de la despesa laboral, ja fos a través de retallades d'ocupació o de la continuació dels acomiadaments temporals, va comportar una altra ronda de reducció de costos en general. Com que les empreses enquestades van informar d'un abaratiment del preu del combustible i de les energies, les despeses operatives totals es van reduir notablement per segon mes consecutiu, fet que va ajudar a encoratjar a les empreses, que ja s'enfrontaven a un entorn comercial intransigent, a reduir els preus a una taxa considerable.

Finalment, la confiança comercial va millorar notablement al maig després de la mínima rècord de l'enquesta d'abril, però es va mantenir en territori negatiu, ja que moltes empreses enquestades van esmentar que preveuen que l'activitat continuï feble durant els pròxims dotze mesos. Les empreses del sector serveis van continuar esmentant preocupació per l'impacte a llarg termini de la pandèmia de la COVID-19 sobre el consum i l'activitat econòmica en general.

SECTOR PRIVAT

Per part seva, tant la producció del sector manufacturer com l'activitat del sector serveis van registrar una contracció econòmica més feble al maig en comparació amb les caigudes rècords i extremes observades a l'abril. No obstant això, ja que l'Índex Compost d'Activitat Total va arribar a 29,2, respecte a 9,2 registrat a l'abril, el ritme de declivi de l'activitat total va ser de nou considerable.

La persistent feblesa de la producció i de l'activitat va estar estretament relacionada amb la caiguda dels nivells de noves comandes rebudes. Encara que les restriccions del confinament s'han relaxat en comparació amb abril i han comportat a la reobertura d'algunes instal·lacions, novament van afectar la demanda i el comportament de les empreses.

A causa de la disminució de les càrregues de treball (al maig es va registrar una altra important reducció de les comandes pendents), els nivells de dotació de personal del sector manufacturer i del sector serveis es van reduir de nou notablement. La disminució dels costos laborals i la reducció del preu dels productes relacionats amb el petroli van fer que les despeses operatives generals que afronten les empreses espanyoles del sector privat tornessin a caure bruscament. Per part seva, els preus cobrats van continuar reduint-se.

Finalment, la confiança comercial es va enfortir al maig, però es va mantenir en territori negatiu. La preocupació per l'impacte a llarg termini de la pandèmia de COVID-19 de nou va afectar la confiança. Markit destaca que "malgrat la relaxació de les mesures de confinament, l'activitat econòmica a Espanya es va mantenir severament restringida al maig. Encara que han augmentat notablement des de les lectures extremes d'abril, les últimes xifres de l'índex PMI continuen sent considerablement baixes i confirmen que l'economia espanyola probablement experimentarà una contracció del PIB del segon trimestre, que s'orientarà cap als dos dígits".

"A mesura que es continuen relaxant les restriccions sobre l'activitat, els índexs PMI haurien de continuar augmentant durant els pròxims mesos i, amb sort, assenyalar l'inici de la recuperació per a Espanya després de la devastadora desacceleració. No obstant això, impera la preocupació perquè les contínues pèrdues d'ocupació i el persistent pessimisme regnant entre les empreses apunten a un llarg camí per recórrer si volem tornar a nivells de producció i activitat pròxims als observats abans de la COVID-19", afegeixen.

contador