El sector serveis torna a l'expansió: "Espanya se situa bé davant dels seus homòlegs"

"Bons arguments recolzen la seva reputació de ser de les economies més resistents de la zona de l'euro"

Irene Hernández
Bolsamania | 04 oct, 2023 11:47
baresespa a

Les darreres xifres de l'índex PMI "proporcionen a Espanya bons arguments per recolzar la seva reputació de ser una de les economies més resistents de la zona euro durant aquests temps inestables". El setembre, el sector serveis va tornar a col·locar-se a territori d'expansió, encara que l'activitat va augmentar només lleugerament.

En concret, l'índex PMI d'activitat comercial del sector serveis espanyol va registrar 50,5 el setembre, una xifra superior a la de 49,3 registrada l'agost, fet que va assenyalar un retorn al creixement de l'activitat. Tot i això, l'última lectura va indicar només un lleuger augment de l'activitat del sector, que va estar molt per sota de la mitjana del 2023 fins ara.

"Això no vol dir que Espanya estigui experimentant un nou auge, però ens indica que Espanya s'està posicionant bé davant dels seus homòlegs de la zona euro", assenyalen des de Hamburg Commercial Bank.

Una paralització en general dels volums de noves comandes rebudes va generar la restricció del creixement de l'activitat. Tot i que les activitats comercials van obtenir cert èxit en la captació de noves comandes, els col·laboradors del panell van observar que les condicions subjacents de la demanda seguien sent febles. Això va ser especialment el cas amb les comandes de l'estranger. Enmig d'informes d'una reducció de l'activitat turística, les noves comandes de clients de l'estranger van disminuir el setembre per segon mes consecutiu, i en gran mesura des de l'octubre del 2022.

Les empreses de serveis van poder mantenir fàcilment al dia les càrregues de treball actuals en observar una lleugera bretxa entre l'activitat i els volums de noves comandes. Les darreres dades van mostrar una segona caiguda mensual consecutiva de les comandes pendents de realització. La caiguda sòlida també va estar recolzada per un creixement de l'ocupació.

La dotació de personal va augmentar per dotzè mes consecutiu el setembre. La taxa de creixement va ser sòlida i més ràpida que l'agost. Les empreses van contractar més personal per ajudar amb les activitats comercials i reemplaçar les baixes voluntàries anteriors. L'augment de les xifres de l'ocupació es va produir a costa de nivells salarials més alts i aquest va ser un factor important que va impulsar els costos mitjans operatius a l'economia del sector serveis.

Com que hi va haver informes que els proveïdors estaven augmentant els preus i que el cost del combustible era més alt, les despeses operatives en general van augmentar a un ritme superior a la mitjana, que va ser la més pronunciada en quatre mesos. Les empreses van continuar buscant maneres de repercutir l'augment dels costos dels seus consums als clients a través d'un augment dels preus cobrats. En general, la mitjana de les tarifes va augmentar sòlidament i a un ritme lleugerament més ràpid que la mínima de gairebé dos anys registrada l'agost passat.

Finalment, la confiança en el futur es va mantenir en territori positiu el setembre, vinculada amb les esperances d'una millora de la demanda i de les condicions econòmiques els dotze mesos vinents. Tot i això, l'elevada inflació i els alts tipus d'interès continuen sent motiu de preocupació per a moltes de les empreses enquestades. En conseqüència, la confiança va caure bruscament durant l'últim període de l'enquesta fins a assolir el nivell més baix des del començament d'any fins ara.

EL PIB HAURIA DE CRÉIXER UN 2% AQUEST ANY

"El setembre, el sector serveis va impartir una mica d'esperança", destaquen a Hamburg Commercial Bank. Com comenten, "s'observa un petit repunt en l'activitat i les empreses estan augmentant sòlidament la contractació de personal, que fins i tot està superant les xifres del mes passat. Les noves comandes s'estan estancant, però això sembla passar a un nivell força elevat, a causa del creixement saludable experimentat entre el novembre de l'any passat i el juliol d'aquest any".

Afegeixen que "part de la debilitat observada al sector serveis prové de l'àrea del turisme, fet subratllat pel declivi de les noves comandes de clients de l'estranger. A més del sector de turisme, les empreses enquestades van assenyalar que la demanda generalment feble és el principal motiu de la restricció del creixement".

Per la seva banda, els índexs PMI dels preus narren una història una mica ambigua. "Tant els preus dels insums com els preus cobrats als clients van augmentar a una taxa més gran que el mes anterior. Per la seva banda, les empreses del sector serveis van poder traslladar als clients almenys una part dels augments dels salaris, l'energia, etc”.

"No obstant, els resultats també donen a entendre que l'esforç del govern espanyol per controlar la inflació mitjançant diverses regulacions de preus (fins ara amb força èxit) podria estar travessant una mala ratxa", diuen.

Amb tot això, preveuen un creixement de l'economia espanyola del 0,1% al tercer trimestre. Per a tot l'any, el producte interior brut (PIB) hauria de créixer un 2%”.

contador