El sector serveis espanyol creix a principis de 2018

La puntuació del PMI de serveis es va situar als 56,9 punts

  • La millora de les condicions econòmiques, l'augment de les comandes, i la pressió inflacionista claus per al desenvolupament del sector
  • Un 53% dels enquestats preveu continuar creixent durant els propers dotze mesos
Bolsamanía
Bolsamania | 05 feb, 2018 13:17
ep trabajador trabajando camarero bar autonomo consumo cafeteria cafe
EUROPA PRESS

El sector serveis va manifestar un estat de salut excel·lent durant el primer mes de l'any, així ho reflecteix el resultat del PMI de serveis publicat per la consultora britànica IHS Markit que situa la puntuació espanyola als 56,9 punts. Es tracta d'un resultat superior en 1,5 punts al consens de mercat que existia pel que fa a aquesta dada, i 2,3 punts millor que el publicat en referència al mes de desembre.

La millora de les condicions econòmiques ha estat fonamental per al desenvolupament dels serveis durant aquest primer mes de gener, amb l'augment de les comandes i una taxa de creació d'ocupació elevada. A més, la inflació va incrementar tant el preu dels costos, com el preu cobrat i va aconseguir la seva màxima en diversos anys.

El sector d'Intermediació Financera va ser el que va mostrar els millors resultats, on es van registrar els majors augments de l'activitat comercial i de la creació d'ocupació, amb un augment significatiu de les noves comandes.

El nombre de comandes es va incrementar de manera intensa durant gener, la major pujada dels últims quatre mesos, continuant amb una dinàmica de creixement que s'allarga ja quatre anys i mig. Per tant, el nombre de comandes pendents també es va accelerar durant el primer mes de l'any, per dotzè mes consecutiu, fet que va incentivar la contractació de personal i la millora en la taxa d'ocupació per al sector.

Els costos de producció es van elevar manifestant pressions inflacionistes, l'augment més marcat des de setembre de 2008. Part dels enquestats explicava el fenomen a través de l'augment dels costos laborals, l'augment dels preus pagats als proveïdors i la pujada de preu del petroli.

En relació als preus cobrats, el seu creixement va ser el més marcat des de març de 2007. L'augment de la demanda va ajudar a les companyies a augmentar el seu poder de fixació de preus. El sector de Correus i Telecomunicacions i el de Transports i Emmagatzematge van ser els que van implementar majors pujades a les seves tarifes.

Per la seva banda, la confiança empresarial va continuar creixent al gener per segon mes consecutiu, i elevant la seva puntuació a nivells no registrats des de juny de 2017. Un 53% dels enquestats preveu creixement per als propers 12 mesos, amb la millora de les condicions econòmiques com a principal argument a favor seu, segons els resultats de l'enquesta realitzada per Markit.

"El sector sembla estar ben situat per registrar un altre resultat robust durant el primer trimestre de l'any. Les empreses han pogut aprofitar els nous repunts de l'entorn econòmic per captar majors volums de noves comandes. Un altre aspecte digne de menció és l'acceleració de les pressions inflacionistes, les empreses han pogut incrementar els seus preus cobrats al ritme més intens de gairebé onze anys", manifestava Andrew Harker, director associat d’IHS Markit, després de la publicació dels resultats.

LA DADA A ITÀLIA, FRANÇA i ALEMANYA TAMBÉ ÉS POSITIVA

La puntuació italiana se situa als 57,7 punts, 1,7 punts per sobre del consens, i 2,3 punts més gran que la registrada al desembre.

Per la seva banda, els resultats francesos es van establir als 59,2 punts, una dècima per sota de la previsió i del resultat a tancament de l'exercici de 2017.

A Alemanya, el PMI es va establir als 57,3 punts, tres dècimes per sobre del consens i dels resultats publicats per desembre de l'últim any.

contador