Tot i que la incertesa econòmica mundial va afectar la confiança l'agost
El sector serveis espanyol va enfortir el seu creixement l'agost i va registrar l'accelerada més forta en cinc mesos gràcies, principalment, a l'augment de la demanda interna. Això, tot i que la incertesa econòmica mundial afecta la confiança, que va caure a mínims de fa sis anys, segons l'índex PMI presentat aquest dimecres.
L'indicador del sector serveis, elaborat per la consultora Markit, es va situar l'agost en 54,3 des de 52,9 de juliol, xifra que indica l'augment més fort de l'activitat des del març passat. Des de novembre de 2013 es registra un creixement continu.
Aquest augment va estar estretament vinculat als creixents nivells de noves comandes, un cop més. Segons les últimes dades, l'augment net de les noves comandes va ser el més fort des de l'abril passat. L'alça va estar impulsada principalment per un enfortiment de la demanda procedent de fonts nacionals, que va compensar el debilitament de la demanda procedent de l'exterior. Les empreses enquestades van comentar que les vendes a clients estrangers van disminuir l'agost per quart mes consecutiu.
L'enfortiment de la demanda procedent de fonts nacionals va compensar el debilitament de l'exterior
La preocupació sobre la tendència de la demanda mundial, especialment als mercats europeus veïns, va ser un factor clau per a la caiguda de les perspectives durant l'últim període de l'enquesta. L'optimisme sobre el futur entre les empreses de serveis espanyoles va ser el més baix registrat per l'estudi en més de sis anys i va caure fortament des de juliol.
La inquietud sobre l'activitat futura va portar a una caiguda de la creació d'ocupació durant el mes. Les empreses van optar per no reemplaçar els acomiadaments voluntaris i van complir amb les necessitats de la demanda existent amb menys personal. No obstant això, en observar indicis de pressió en la capacitat en alguns casos, el nombre total d'empleats va augmentar l'agost, encara que a un ritme modest que va ser el més feble des de desembre de 2014. Part de l'augment de l'ocupació es va produir en resposta al segon increment net mensual consecutiu de les comandes pendents. El creixement també va ser sòlid i el més fort registrat per l'estudi en 12 mesos.
L'agost es va rebre un major volum de noves comandes i al mateix temps els preus mitjans de venda es van reduir per primera vegada en 16 mesos. Les pressions competitives, encara que lleus, i els períodes anteriors de demanda feble del mercat van provocar retallades de preus en alguns casos. No obstant això, els marges de beneficis van estar sota pressió. Els preus mitjans de les entrades van augmentar notablement l'agost, i van estendre així el període actual d'inflació a quatre anys i mig. Les empreses van comentar que els preus van augmentar a causa de l'increment dels costos laborals i del transport.
SECTOR PRIVAT
El creixement de l'economia del sector privat espanyol es va mantenir l'agost, i va augmentar fins al seu nivell més alt des de l'abril passat. Després de tenir en compte els factors estacionals, l'índex PMI d'activitat total es va situar en 52,6, enfront de 51,7 registrat el juliol.
El creixement de l'ocupació al sector privat va ser marginal i el més feble registrat per l'estudi en gairebé cinc anys
No obstant això, va persistir un notable desequilibri entre el comportament del sector manufacturer i del sector serveis. Mentre que el sector serveis va registrar el seu major creixement des del març passat, la producció manufacturera va disminuir al ritme més fort des de maig de 2013.
L'exposició directa relativament gran dels fabricants a les evolucions econòmiques mundials seguir sent un factor clau dels seus resultats deslluïts l'agost. Les carteres de comandes van disminuir, encara que lleument, i les noves comandes procedents de l'estranger es van reduir per tercer mes consecutiu. Per contra, les empreses de serveis van poder compensar amb escreix qualsevol disminució de la demanda externa a través d'un fort augment de les noves comandes dels clients nacionals.
De totes maneres, les incerteses econòmiques i polítiques mundials estan afectant la confiança. El sentiment en general es va desplomar l'agost fins al mínim de 75 mesos, i les preocupacions pel que fa a la producció futura va afectar la contractació. El creixement de l'ocupació al sector privat va ser marginal i el més feble registrat per l'estudi en gairebé cinc anys.
Des de Markit comenten que "les últimes dades de l'estudi confirmen que és probable que Espanya segueixi sent una de les economies europees amb millors resultats durant el tercer trimestre de l'any, amb un creixement del PIB aparentment estable al voltant del 0,5%. No obstant això, en línia amb altres països, el creixement econòmic està sent impulsat principalment per la demanda interna i els bons resultats del sector serveis, ja que el sector manufacturer segueix estancat a la desacceleració".