El sector serveis de la zona de l'euro registra al setembre l'expansió més feble en set mesos

A més, l'índex PMI d'activitat total va caure al territori de contracció per primera vegada des del febrer

Irene Hernández
Bolsamania | 03 oct, 2024 15:20
1238440 people at the coffee shop

El sector serveis de la zona euro va registrar al setembre una expansió que només va ser modesta i la més feble en set mesos. "A primera vista, el sector serveis de la zona euro sembla estar aguantant força bé. Continua creixent i la desacceleració encara no n'és gaire pronunciada. Però si s'analitza una mica més a fons i s'observa els països individualment, el panorama no és tan optimista, excepte a Espanya”.

A Hamburg Commercial Bank preveuen que "la situació al sector serveis de la zona euro continuarà deteriorant-se".

Al setembre, l'índex PMI d'activitat comercial del sector serveis de la zona de l'euro va augmentar per vuitè mes consecutiu. En situar-se per sobre del nivell d'absència de canvis de 50, com ha passat des del febrer, la darrera xifra va indicar un creixement sostingut. Tot i això, va caure a 51,4, des de 52,9 registrat a l'agost.

Es van registrar nivells més alts d'activitat empresarial tot i que el nivell de noves comandes rebudes va disminuir. Aquesta va ser la primera vegada des del febrer que la demanda de serveis ha caigut, encara que la contracció va ser només marginal. Les comandes pendents van proporcionar a les empreses de serveis un mitjà per donar suport a l'activitat. Les comandes pendents de realització van caure per catorzena vegada als darrers 15 mesos i en la mesura més ràpida des del febrer.

Els nivells d'ocupació van continuar augmentant. Si bé el ritme de creació d'ocupació va ser lleugerament més ràpid que a l'agost, va ser més feble que la mitjana observada des que es va començar a recopilar dades el juliol del 1998.

La inflació dels preus al sector serveis de la zona euro va ser menys intensa al final del tercer trimestre. Cal destacar-ne que les taxes d'augment dels preus pagats i els preus cobrats van ser les més febles en 42 i 41 mesos, respectivament.

Finalment, les expectatives de creixement per als propers dotze mesos es van enfortir. Aquest va ser el primer mes des del maig en què la confiança empresarial va millorar. Tot i això, el grau d'optimisme va ser moderat en comparació amb els estàndards històrics.

"A primera vista, el sector serveis de la zona euro sembla estar aguantant força bé. Continua creixent i la desacceleració encara no n'és gaire pronunciada. Però si s'analitza una mica més a fons i s'observa els països individualment, el panorama no és tan optimista, excepte a Espanya", assenyalen a Hamburg Commercial Bank.

En aquest cas, "observem la situació amb sorpresa. Les empreses de serveis espanyoles estan en apogeu, amb un índex que s'ha disparat fins als 57 punts", diuen.

Mentrestant, la situació a les altres tres economies líders de la zona euro és força diferent: "A França, l'activitat empresarial del sector serveis es va desaccelerar després de l'efecte dels Jocs Olímpics i a Alemanya i Itàlia, el creixement gairebé es va estancar al setembre. Fins i tot si Espanya aconsegueix evitar veure's arrossegada per les dificultats dels seus països veïns, el sector serveis de la zona euro en conjunt sembla encaminar-se a un creixement més lent”.

"A la pràctica, la majoria dels treballadors del sector serveis encara no n'han sentit realment l'impacte. De fet, la taxa de contractació es va accelerar a Espanya i França, i fins i tot a Itàlia el creixement de l'ocupació només va disminuir lleugerament. El panorama és més ombrívol a Alemanya, on les empreses estan reduint les seves plantilles. Aquí és on s'està fent sentir la recessió del sector manufacturer, ja que en aquest entorn les empreses corresponents estan fent menys comandes al sector serveis”, afegeixen.

D'altra banda, l'índex PMI compost d'activitat total de la zona euro, ajustat estacionalment, va caure al territori de contracció al setembre per primera vegada des del febrer. En baixar de 51 (la màxima de tres mesos registrada a l'agost) a 49,6, l'índex va assenyalar una contracció marginal de l'activitat total del sector privat al final del tercer trimestre.

Els tres grans països de la zona euro (Alemanya, França i Itàlia) van registrar contraccions simultànies per primera vegada des de començament d'any. Mentrestant, la demanda de productes i serveis de la zona euro va caure al ritme més ràpid en vuit mesos, fet que va conduir a una disminució de la cartera de comandes per completar i a destruccions d'ocupació a un ritme lleugerament més ràpid. La confiança empresarial també es va afeblir lleugerament, situant-se encara més per sota de la mitjana de llarg termini.

contador