El sector manufacturer espanyol es contreu a un ritme sense precedents a l'abril

Es registra una forta destrucció d'ocupació a mesura que la confiança es desploma, segons el PMI

Irene Hernández
Bolsamania | 04 mai, 2020 16:52
l-activite-du-secteur-manufacturier-us-s-accelere-selon-markit

Per causa de la pandèmia mundial sanitària del Covid-19 i les mesures adoptades per frenar-ne la propagació, que van afectar la demanda i l'activitat, el sector manufacturer espanyol va experimentar una deterioració considerable de les condicions operatives, fins a contreure's a un ritme sense precedents a l'abril.

Segons l'índex PMI, elaborat per la consultora Markit, es van registrar caigudes rècord de la producció, de les noves comandes, del comerç d'exportació i de les compres. L'ocupació va caure a una taxa només superada durant l'apogeu de la crisi financera, mentre que la confiança en el futur es va desplomar fins a un nou mínim de la sèrie.

En concret, l'índex es va esfondrar des del nivell 45,7 registrat al març fins a 30,8 a l'abril, indicant la segona deterioració mensual consecutiva de les condicions operatives. De fet, en situar-se encara més per sota del nivell d'absència de canvis de 50, l'índex va assenyalar un ritme de contracció important i el més fort des de desembre de 2008.

Les empreses enquestades van informar que la pandèmia, que ha comportat restriccions considerables en activitats econòmiques no essencials a Espanya i a tot el món, inevitablement va produir contraccions de la producció, de les noves comandes i de les exportacions durant abril. De fet, les caigudes de cadascuna d'aquestes variables van ser les més intenses mai registrades (les dades es van recopilar per primera vegada al febrer de 1998).

Va haver-hi caigudes rècord de la producció, de les noves comandes, del comerç d'exportació i de les compres

Els resultats a nivell de grups de mercat van assenyalar que els tres subsectors coberts per l'estudi van sofrir una deterioració considerable de les condicions operatives. Els índexs PMI del sector de béns de consum i de béns intermedis van registrar uns nivells només superats durant la crisi financera, mentre que l'índex PMI per als productors de béns de capital es va desplomar fins a un nou mínim de l'estudi.

La destrucció d'ocupació va ser considerable a l'abril, ja que les empreses van respondre a l'entorn empresarial enormement desafiador a través de la reducció dels nivells de personal. La magnitud de la caiguda de l'ocupació va ser superada només al desembre de 2008 (durant la crisi financera mundial) i la reducció de l'ocupació ha estat en part impulsada per un alt nivell de pessimisme sobre el futur.

La confiança de cara als pròxims 12 mesos va ser de bon tros la més baixa registrada per l'estudi fins avui; les empreses van manifestar una notable preocupació sobre l'impacte a llarg termini sobre la demanda i l'activitat econòmica per causa de la pandèmia del Covid-19.

Per part seva, les pressions deflacionistes van ser evidents a l'abril, i les empreses van registrar caigudes simultànies tant dels preus de compra com dels preus de venda. La reducció del cost dels inputs va ser marcada, i la més forta en més de quatre anys, enmig d'informes de preus més baixos per als metalls i els productes derivats del petroli. La deflació dels preus cobrats va ser la més marcada registrada per l'estudi des de fa gairebé 11 anys.

Des de Markit comenten que, "encara que tal vegada no sigui sorprenent, donades les restriccions vigents relacionades amb les activitats econòmiques no essencials, les últimes dades de l'índex PMI per al sector manufacturer d'Espanya van deixar al descobert la magnitud de les conseqüències econòmiques per als productors". Destaquen que "s'han batut els rècords en diversos paràmetres. Per exemple, la producció, les noves comandes, el comerç d'exportació i les compres van caure a ritmes sense precedents, però potser el més preocupant és la tendència de la confiança empresarial i de l'ocupació".

"L'ocupació es va destruir a un ritme que només es va superar durant l'apogeu de la crisi financera, ja que les empreses van manifestar una gran inquietud sobre l'impacte a llarg termini que la pandèmia tindrà sobre la demanda, i això causa la preocupació que quan comenci la recuperació després del confinament, pot resultar molt més ardu que el retorn ràpid als nivells d'activitat previs a la crisi que molts desitjarien", conclouen.

contador