El sector manufacturer espanyol pateix a l'octubre i la desacceleració cobra ímpetu

La producció i les noves comandes van disminuir a ritmes no observats des de la primavera del 2020

Irene Hernández
Bolsamania | 02 nov, 2022 12:01
dl manufacturing industry factory production output generic pb
Sharecast / Janno Nivergall via Pixabay

Doble revés per a leconomia manufacturera dEspanya. La desacceleració del sector cobra ímpetu a l'octubre, amb la producció i les noves comandes caient a ritmes no observats des de la primavera del 2020. Segons es reflecteix a l'índex PMI, la destrucció d'ocupació es va accelerar en resposta a la caiguda de les càrregues de treball, mentre que la confiança en el futur es va desplomar fins a mínims de més de dos anys.

Així, l'índex PMI del sector manufacturer espanyol, elaborat per S&P Global, es va situar en 44,7 a l'octubre. En caure fortament de 49 registrat al setembre, va marcar el nivell més baix des del maig del 2020. De fet, l'índex s'ha situat per sota del nivell d'absència de canvis de 50 per quart mes consecutiu.

Des d'S&P Global Market Intelligence comenten que "l'economia manufacturera d'Espanya va patir una doble caiguda tant a la producció com a les noves comandes a l'octubre, registrant declivis no observats des dels confinaments provocats per la pandèmia el 2020 i, abans d'això, la crisi de deute de la zona euro el 2012".

"Això hauria de ressaltar la gravetat dels desafiaments en què està sumit el sector, ja que la incertesa econòmica generalitzada i els impactes de l'alta inflació estan afectant fortament la demanda i els resultats de la indústria", apunten.

"Les empreses van respondre retallant dràsticament l'activitat de compres i els llocs de treball, especialment pel fet que en aquests moments no s'entreveu un itinerari clar per a la crisi. De fet, la confiança en les perspectives es va enfonsar fins a la seva mínima de gairebé dos anys i mig a l'octubre enmig de les expectatives que l'alta inflació i la incertesa econòmica persistiran als propers mesos", conclouen des de l'agència.

El deteriorament de les condicions operatives va estar estretament lligat a les caigudes severes i accelerades tant de la producció com de les noves comandes. La producció va disminuir al ritme més pronunciat des del maig del 2020 i ho va fer per tercera vegada durant els darrers quatre mesos. La caiguda de les noves comandes a l'octubre va ser encara més gran, i el seu índex respectiu també va caure fins a la mínima de vint-i-nou mesos i a un nivell que indica una contracció considerable en la demanda de vendes.

La incertesa dels clients i les condicions del mercat enormement desafiants van caracteritzar la caiguda de les vendes, no només a nivell nacional sinó també a l'estranger. Les noves comandes d'exportació van disminuir vuitè mes consecutiu i ho van fer a un ritme considerable. Les empreses enquestades van esmentar la inflació com un factor que va tenir un impacte negatiu a la demanda del mercat.

Les últimes dades van mostrar que els fabricants espanyols van tornar a apujar els preus de venda a una taxa històricament elevada, encara que en un grau molt menor que al setembre. Un cop més, l'alça dels preus cobrats va estar estretament relacionada amb les pressions dels costos a les empreses. La combinació de factures energètiques elevades i augment dels preus de les matèries primeres va fer que els preus cobrats augmentessin de nou considerablement, encara que al ritme més lent en dinou mesos.

La manca d'existències als magatzems dels proveïdors i els continus problemes de subministrament es van considerar com a impulsors de la inflació en general, i aquests factors es veuen reflectits clarament en les últimes dades dels terminis de lliurament, que van revelar un altre deteriorament notable al comportament dels proveïdors.

A causa de les fortes caigudes en la producció i les noves comandes, les empreses van respondre reduint considerablement les seves activitats de compres. Les dades de l'enquesta van registrar una cinquena caiguda mensual consecutiva, ja que les empreses també van intentar utilitzar les primeres matèries en existències per a les necessitats de producció sempre que va ser possible. En general, els estocs de matèries primeres van disminuir al ritme més pronunciat des del febrer del 2021. Els estocs de productes acabats també van caure considerablement, i ho van fer al ritme més fort en setze mesos.

Les empreses també van optar per reduir les plantilles i l'enquesta de l'octubre va assenyalar un quart descens mensual consecutiu del nivell d'ocupació. De fet, la taxa de contracció de l'ocupació va ser la més ràpida observada des del juny del 2020. Es va informar que una combinació d'excés de capacitat i pessimisme creixent respecte al futur va tenir un impacte negatiu en l'ocupació. De fet, les comandes pendents de realització es van reduir considerablement (també al ritme més fort des de mitjans del 2020), mentre que la confiança en el futur es va situar al nivell més baix des del maig del 2020. Les empreses van informar àmpliament que l'alt grau d'incertesa econòmica i financera, l'elevada inflació i les males perspectives per a la demanda van afectar la confiança.

contador