La producció i les noves comandes cauen notablement, encara que a un ritme més lent que l'octubre
El sector manufacturer espanyol va continuar contraient el novembre a causa de les incerteses polítiques i econòmiques, segons l'índex PMI publicat aquest dilluns. La caiguda més forta en les exportacions va provocar que la producció i les noves comandes disminuïssin notablement, encara que a un ritme més lent que l'octubre.
Durant el penúltim mes de l'any, el PMI del sector manufacturer espanyol ajustat estacionalment, elaborat per la consultora Markit, es va situar en 47,5, en augmentar des del nivell 46,8 registrat a l'octubre. No obstant això, malgrat aquesta millora relativa, l'índex va registrar un deteriorament de les condicions operatives per sisè mes consecutiu en situar-se per sota del nivell d'absència de canvis de 50 que separa el creixement de la contracció.
Pel que fa a l'ocupació, s'hi van registrar retallades ja que van persistir evidències de capacitat disponible, mentre que les empreses van tornar a expressar decepció en la seva avaluació de les perspectives futures. Pel que fa als preus, les empreses es van beneficiar de la reducció dels costos de les entrades, tot i que les fortes pressions competitives van fer que els preus cobrats es reduïssin per tercer mes consecutiu.
La demanda procedent dels principals mercats europeus va ser especialment feble
Els enquestats van comentar de manera general la contínua paralització dels mercats de béns, tant al país com a l'estranger. Es va informar que la despesa del consumidor i la despesa de capital entre els clients es van veure afectats per la persistent incertesa pel que fa al panorama polític i econòmic actual a Espanya, a tot Europa i al món en general.
Aquests problemes es van manifestar a les últimes dades de les noves comandes i de la producció. Tots dos índexs van romandre fermament dins del territori negatiu, encara que els ritmes de declivi van ser més febles que durant els últims mesos. També es va comentar que les noves comandes procedents de l'estranger van disminuir i la caiguda neta es va mantenir a prop del rècord de set anys registrat al setembre passat. Es va observar que la demanda procedent dels principals mercats europeus va ser especialment feble durant l'últim període de l'enquesta.
Per la seva banda, les incerteses van influir en les pròpies opinions dels enquestats sobre el futur. Així, la confiança empresarial, tot i haver augmentat fins a màxims de tres mesos, es va mantenir històricament baixa el novembre, i la recent debilitat de la producció i les noves comandes va perjudicar el sentiment.
Des de Markit comenten que, "si bé, la millora relativa de l'índex PMI d'aquest mes augmenta les esperances que el pitjor de la desacceleració industrial està passant, el sector segueix sent un llast notable per a l'economia espanyola i s'espera que tingui un impacte en les xifres del PIB per al quart trimestre".
"Les empreses van informar que s'estan enfrontant a mercats de béns caracteritzats per la indecisió dels clients i la incertesa en general, i l'impacte net és la disminució constant de la demanda, tant de fonts nacionals com internacionals. Aquesta conjuntura està tenint un inevitable efecte en les retallades de les empreses, i els respectius índexs d'ocupació, de compres i d'estocs es troben dins de territori de contracció al novembre", afegeixen.