El sector manufacturer espanyol continua ancorat en una desacceleració el juliol

"Hi ha més possibilitat que el sector experimenti una recessió lleu a la segona meitat d'any"

Irene Hernández
Bolsamania | 01 ago, 2023 12:37
un employe deplace des draperies dans la manufacture de l entreprise textile trigema a burladingen

El sector manufacturer espanyol va continuar ancorat en una desacceleració, segons mostren les dades de l'índex PMI del juliol. "El deteriorament del sector avança a pas ferm, encara que sense pànic. Tot i així, es tracta d'una desacceleració, ja que la producció està caient i estan entrant menys comandes noves. Hi ha més possibilitat que el sector experimenti una recessió lleu a la segona meitat de l'any".

Així, l'índex PMI del sector manufacturer espanyol es va situar per sota del nivell d'absència de canvis de 50 per quart mes consecutiu i va manifestar un deteriorament nou de la salut del sector manufacturer espanyol al juliol. L'última lectura de 47,8 va ser inferior a la de 48 registrada el juny i va mostrar el ritme més fort de contracció des del començament d'any.

"Pot aportar una mica de consol que la caiguda de l'activitat sigui molt més pronunciada en altres parts de la zona euro, tal com ho demostren les darreres estimacions flaix publicades", apunten des de Hamburg Commercial Bank.

Els col·laboradors de l'estudi van comentar que la feblesa de la demanda va continuar exercint un paper clau en l'impuls de la desacceleració del sector en general el juliol, fet subratllat per les dades de l'última enquesta, que van registrar una contracció de les noves comandes rebudes les empreses manufactureres espanyoles per quart mes consecutiu. De fet, l'última reducció va ser sòlida en general i la més pronunciada des del començament d'any. Un factor contribuent a la caiguda de les vendes en total va ser un deteriorament més fort de la demanda del mercat exterior. Les noves comandes per a exportacions van disminuir a un ritme important, que també va ser la més ràpid des del començament d'any fins ara.

Per la seva banda, els fabricants espanyols van tornar a retallar els volums de producció per tercer mes consecutiu el juliol. En particular, la darrera reducció va ser la més forta observada des del gener passat.

A jutjar per les empreses enquestades, les caigudes sostingudes de les noves comandes van comportar una reducció més gran de la compra d'insums el juliol. L'activitat de compres va disminuir per quart mes consecutiu i al ritme més ràpid en vuit mesos. En conseqüència, els nivells d'estocs de compres van tornar a caure i ho van fer a un ritme accelerat. Els col·laboradors de l'enquesta van esmentar que les empreses van optar per reduir estratègicament els estocs en línia amb la tendència actual de feble demanda. Les existències de productes acabats també van disminuir per raons semblants.

A causa de la caiguda de les noves comandes i la renúncia a fer recollida d'estocs, els fabricants espanyols van enfocar els recursos a completar les càrregues de treball pendents el juliol. El ritme de disminució de la cartera de comandes va ser el més fort des del començament d'any i va ser sòlid en general.

Els fabricants també van retallar les seves plantilles per segon mes consecutiu el juliol, a causa de la caiguda dels volums de producció i de la disminució de les noves comandes. Tot i això, la taxa de reducció d'ocupació va ser només lleu i sense canvis respecte a l'observada el juny.

Tot i la disminució de la demanda d'insums, l'acompliment dels proveïdors es va deteriorar el juliol. Els terminis mitjans de lliurament es van allargar per primera vegada des del febrer passat enmig d'informes de dificultats a les línies de producció dels proveïdors.

MAJOR PRESSIÓ A LA BAIXA DELS PREUS

Respecte als preus, la feble demanda dels clients va exercir una pressió més gran a la baixa en els preus. Les dades del juliol van assenyalar una altra caiguda substancial dels costos dels insums, que va ser la més ràpida des del juny del 2009. Mentrestant, els preus cobrats van disminuir per quart mes consecutiu i a la taxa més pronunciada en poc més de tres anys.

Les empreses enquestades van comentar que uns costos més baixos de les matèries primeres i de l'energia van donar suport a l'última caiguda dels preus dels insums el juliol i, al seu torn, els fabricants van repercutir aquests descensos dels costos als seus clients. Algunes empreses van indicar que van fixar preus més competitius en un intent per conservar la quota de mercat.

Finalment, les empreses manufactureres espanyoles van mantenir una perspectiva positiva pel que fa als seus nivells de producció futurs. S'esmentaren oportunitats de creixement incloent-hi l'esperança d'un repunt de la demanda del mercat i les expansions de capacitat planificades. Tot i això, el grau de confiança es va mantenir històricament baix i només modest en general.

Des de Hamburg Commercial Bank comenten que el sector exportador espanyol "s'enfronta a una fase inquietant a mesura que les noves comandes d'exportació perden més terreny, caient al ritme més ràpid des del desembre de l'any passat. El sector de béns de capital, que ha estat el pilar de la indústria a la primera meitat de l'any, ara sembla haver perdut la seva capacitat de recuperació”.

"El seu índex PMI corresponent ha caigut en territori de contracció. Possiblement algunes empreses hagin frenat els seus plans enmig de la incertesa en el context de les eleccions generals realitzades a finals de juliol. Després de les greus interrupcions de les cadenes de subministrament durant la pandèmia, els terminis de lliurament han tornat a la normalitat. Les últimes dades de l'enquesta van indicar que els terminis de lliurament ja no s'escurcen, a diferència del que havia passat durant els últims mesos", afegeixen.

contador