El sector manufacturer dels EUA encara es contrau més: "Un llast per a l'economia"

A mesura que es debiliten les condicions de la demanda

María Campillo
Bolsamania | 02 gen, 2024 18:42
ep fabricacionmaterias plasticassus manufacturas
EUROPA PRESS/ARCHIVO

El sector manufacturer dels Estats Units es contrau encara més el desembre a mesura que es debiliten les condicions de la demanda. Així ho reflecteix l'Índex de Gerents de Compres (PMI) ajustat estacionalment que elabora S&P Global i que en va registrar 47,9 al darrer mes de l'any, per sota del 49,4 de novembre i de l'estimació preliminar publicada anteriorment de 48,2. La dada també ha estat inferior al que anticipava el consens, que havia previst que es mantingués a 48,2.

Les vendes noves totals menors van reflectir la debilitat de les condicions de la demanda interna i externa, i les empreses van ajustar a la baixa la seva activitat de compra i contractació d'insums en conseqüència.

A més, es van observar senyals d'una capacitat excedent més gran a través d'una caiguda més ràpida de les comandes pendents i la reducció d'existències, i les empreses també van buscar gestionar millor el flux de caixa. Tot i això, la confiança empresarial va aconseguir el seu nivell més alt en tres mesos.

Mentrestant, les pressions inflacionistes es van intensificar a mesura que les càrregues de costos van augmentar a un ritme més ràpid i els preus de venda van augmentar al ritme més ràpid des de l'abril.

A la caiguda general de les condicions operatives va contribuir una caiguda més pronunciada a les noves comandes durant el desembre. La caiguda de les vendes es va accelerar i va ser la més ràpida des de l'agost. "Moltes empreses van afirmar que la feble demanda dels clients es devia a un menor poder adquisitiu dels clients i a la incertesa econòmica global", expliquen des de S&P Global.

Les condicions de la demanda externa també van flaquejar, ja que les noves comandes d'exportació van tornar a territori de contracció. A més, algunes empreses també van suggerir que l'augment dels preus dels insums va influir en les decisions de compra, cosa que al mateix temps va alentir els processos de producció.

Alhora, l'escassa demanda dels clients va provocar una tercera caiguda mensual consecutiva de l'ocupació a finals del 2023. El ritme d'eliminació de llocs de treball va ser lleugerament més ràpid que l'observat el novembre i el més acusat des del juny del 2020. Els fabricants van informar sobre la no-reemplaçament de baixes voluntàries en un intent de reduir costos enmig de menors comandes noves.

Finalment, l'optimisme empresarial entre els fabricants va augmentar el desembre. Les esperances d'un repunt de la demanda dels clients i una inversió més gran en publicitat van donar suport al major grau de confiança en tres mesos.

"La producció va caure al ritme més ràpid en sis mesos a mesura que es va intensificar la caiguda recent de la cartera de comandes. Per tant, és probable que el sector manufacturer hagi actuat com un llast per a l'economia al quart trimestre", apunta Chris Williamson, economista en cap de negocis de S&P Global Market Intelligence.

"La desacceleració s'està estenent al mercat laboral. Les nòmines es van reduir per tercer mes consecutiu a mesura que un nombre cada vegada més gran d'empreses es preocupava pel desenvolupament de l'excés de capacitat operativa. En conseqüència, al quart trimestre les fàbriques han reduït l'ocupació a un ritme no vist des del 2009, excepte només els primers mesos de confinament per la pandèmia", conclou Williamson.

contador