Les condicions operatives milloren només lleument i al ritme més lent en més de quatre anys
El sector manufacturer de la zona euro s'acosta més a l'estancament després que el gener les seves condicions operatives milloressin només lleument i al ritme més lent en més de quatre anys, segons l'índex PMI publicat aquest divendres i elaborat per la consultora Markit. El ritme de creixement de l'índex ha disminuït durant sis mesos consecutius.
En concret, l'índex PMI del sector manufacturer de l’Eurozona es va situar durant el primer mes de l'any en 50,5, per sota del nivell de 51,4 registrat el desembre i exactament igual que la seva estimació precedent.
La contínua debilitat va ser evident al sector de béns intermedis a principis de 2019, mentre que els productors de béns de capital van registrar un deteriorament de les condicions operatives per primera vegada des de juliol de 2013. En contrast, la categoria de béns de consum va continuar experimentant un sòlid creixement el gener.
França i Espanya van trencar la tendència de tota la regió en registrar xifres del PMI més robustes
En línia amb les tendències recents, les economies dels "quatre països principals" van registrar les lectures més baixes de l'índex PMI del sector manufacturer el gener. En particular, Alemanya va entrar en territori de contracció per primera vegada en més de quatre anys, mentre que la contracció a Itàlia es va accelerar. Tot i registrar lectures relativament moderades, França i Espanya van trencar la tendència de tota la regió en registrar xifres del PMI més robustes. La resta dels països van registrar un creixement més lent, i els respectius índexs del PMI per als Països Baixos, Àustria i Irlanda van ser els més febles de gairebé dos anys i mig.
Els volums de nous comandes rebudes pels fabricants de la zona euro es van alentir per quart mes consecutiu el gener. El ritme de contracció també va ser el més fort registrat per l'estudi des d'abril de 2013, ja que la demanda nacional i internacional es va deteriorar encara més. En conseqüència, els fabricants van recórrer a les comandes existents per mantenir els nivells de producció.
Tot i enfrontar-se a una tendència més feble de les noves comandes, els fabricants van continuar contractant més personal el gener. No obstant això, tot i que sòlida, la creació d'ocupació va ser la més lleu registrada per l'estudi des de setembre de 2016. De fet, la robusta creació d'ocupació observada a Alemanya, Àustria, Grècia i Irlanda va contrastar fortament amb la primera reducció de l'ocupació manufacturer italià en més de quatre anys.
Pel que fa als preus, el cost mitjà va seguir augmentant el gener, però a una taxa notablement més lenta, cosa que va causar que la inflació caigués al seu nivell més baix en gairebé dos anys i mig. La pressió a la baixa dels preus es va deure a una reducció en el cost dels productes relacionats amb el petroli, a més d'indicis de disminució de les restriccions de la capacitat. No obstant això, ja que els preus dels aliments i de les matèries primeres en general han augmentat en alguns casos, els fabricants van continuar incrementant les seves pròpies tarifes.
Augmenta la probabilitat que el sector manufacturer estigui en recessió i que actuarà com un llast per a l'economia durant el primer trimestre de l'any
Finalment, la confiança empresarial es va enfortir enfront de la seva mínima de sis anys registrada el desembre, però es va mantenir molt per sota de la tendència de la sèrie. Les empreses enquestades van seguir informant sobre la preocupació sobre el comerç internacional i els esdeveniments polítics ocorreguts a Europa.
Des de Markit afirmen que "l'índex PMI de gener augmenta la probabilitat que el sector manufacturer estigui en recessió i que actuarà com un llast per a l'economia durant el primer trimestre de l'any". "Segueixen sent evidents alguns factors temporals, incloent-hi un sector automotriu que està lluitant per recuperar l'impuls després de la nova normativa d'emissions i alguns indicis que les pertorbacions per part de les 'armilles grogues' van frenar la demanda a França. No obstant això, sembla estar arrelant un malestar més profund, que reflecteix les preocupacions generalitzades sobre l'efecte desestabilitzador de la incertesa política i el mal a les exportacions generat per l'augment del proteccionisme comercial".
"Inquietantment, unes vendes més febles del que s'esperava fan que els magatzems s'estiguin omplint amb existències no venudes a un ritme que no s'havia registrat prèviament durant les dues dècades d'història de l'estudi, cosa que suggereix que a no ser que la demanda es recuperi les empreses hauran de reduir la capacitat operativa durant els propers mesos, cosa que al mateix temps perjudicarà el creixement futur de la producció", afegeixen.
Conclouen que "si bé hi ha algunes evidències que les empreses estan acaparant mà d'obra amb l'esperança que les vendes repunten de nou, i de fet l'optimisme empresarial es va reanimar des de la seva mínima de sis anys registrada el desembre de l'any passat, el creixement de l'ocupació comença a deteriorar-se a mesura que un nombre cada vegada més gran d'empreses busquen retallar costos i augmentar la productivitat. Qualsevol alentiment d'aquest tipus al mercat laboral al seu torn potencialment impulsarà a la baixa la confiança dels consumidors, cosa que augmentarà el risc que el creixement econòmic continuï desaccelerant durant els pròxims mesos".