El sector manufacturer de la zona de l'euro continua en contracció i augura una recessió

Els declivi de la producció i de l'ocupació continuen sent pronunciats

Álvaro Estévez
Bolsamania | 02 gen, 2024 11:36 - Actualitzat: 11:36
dl germany industry manufacturing production economy producer prices rhine herne canal cargo factory smoke stack pb
Sharecast / Melani Marfeld via Pixabay

El sector manufacturer de la zona de l'euro millora, tot i que es manté estancat en terreny de contracció. Aquesta és la conclusió principal que s'extreu de l'última actualització de l'índex PMI que elaboren S&P Global i HCOB, que mostra una lectura al mes de desembre de 44,4 punts, un augment "marginal" de 2 dècimes respecte a l'anterior i a la previsió de consens. Cal recordar que una lectura per sobre de 50 punts indica un sector en expansió, mentre que una per sota aquesta marca mostra que es troba en situació de declivi.

"Significativament, l'índex es va mantenir per sota del nivell d'absència de canvis de 50,0, indicant un altre mes de deteriorament de les condicions operatives a què s'enfronten les fàbriques de la zona euro. A jutjar per les dades desglossades entre els tres principals grups industrials, els desafiaments més severs els van experimentar els productors de béns intermedis, tal com ha estat generalment el cas durant l'actual desacceleració de la indústria manufacturera (que ja fa un any i mig)”, apunten des de la companyia nord-americana.

D'acord amb l'informe, l'augment de l'índex PMI va ser degut principalment a unes desacceleracions "més febles" observades a Alemanya (43,3 enfront de 43,1) i Itàlia (45,3 enfront de 44,4). En particular, França, la segona economia més gran de la zona euro, va registrar el declivi més fort de les condicions empresarials en més de tres anys i mig (42,1 enfront de 42 el novembre). Grècia va continuar sent l'únic país que va registrar un increment, i el ritme de creixement va assolir la màxima de quatre mesos després de situar-se en 51,3 punts enfront dels 50,9 punts del novembre. D'altra banda, el PMI manufacturer d'Irlanda es va reduir fins a 48,9 des dels 50 punts anteriors i el dels Països Baixos va recular una dècima fins a 48,8 punts.

Més detalladament, S&P Global destaca que "hi va haver moviments en alguns subíndexs que indiquen que el pitjor de la desacceleració industrial ha passat". Per exemple, el nivell de producció industrial a la zona euro es va continuar reduint el desembre i el ritme de contracció es va accelerar lleugerament. En general, el ritme de declivi va ser "fort", tot i que la reculada va ser la segona més feble des del maig passat.

Tot i això, la producció ha continuat sent "restringida" a causa de la falta de noves comandes, ja que la demanda de productes de la zona euro ha tornat a disminuir. Tot i que el declivi va ser el més feble en set mesos, va tornar a reflectir un descens "pronunciat". Les noves comandes de clients estrangers també van disminuir al mes, estenent la seqüència actual de contracció de les vendes d'exportació a gairebé dos anys.

De la mateixa manera, la "sostinguda" debilitat de les condicions de la demanda va portar les empreses a seguir posant al dia les comandes pendents. D'acord amb l'informe, el volum de comandes pendents va continuar disminuint, cosa que "posa en relleu un altre mes d'excés de capacitat al sector manufacturer de la zona euro". Segons aquests experts, el ritme de reducció continua sent "pronunciat", tot i que també va ser el més lent des del maig passat. En conseqüència, l'ocupació industrial de la zona de l'euro va continuar caient, en línia amb la tendència observada des del juny passat.

D'altra banda, es va observar un ritme de declivi més lent de l'activitat de compra el desembre. Tot i que les empreses manufactureres de la zona euro van continuar retallant la compra d'insums a un ritme considerable, el ritme de declivi va ser el més feble en set mesos. "No obstant, els estocs de compres es van reduir més ràpidament i a un dels ritmes més importants en la història de l'estudi. A causa de les reduccions sostingudes dels inventaris i una demanda més feble dels insums, les dades de l'última enquesta van indicar una nova millora en els terminis de lliurament dels proveïdors. El ritme de millora en l'exercici dels proveïdors va ser el menor en gairebé un any”, afegeixen des de S&P Global.

Pel que fa a les dades dels preus, els preus dels insums de les fàbriques de la zona euro van continuar disminuint a finals del 2023, tal com ha passat els nou mesos anteriors. Això va donar als fabricants un marge més gran sobre les seves pròpies decisions de preus, i les dades de l'última enquesta van indicar un altre mes de descomptes. Tot i això, la taxa de reducció dels preus de compra i dels preus de venda va ser la menys marcada en vuit i set mesos respectivament.

De cara als propers 12 mesos, les expectatives de creixement dels enquestats van millorar l'últim mes del 2023. Això es deu, segons S&P Global, al fet que el grau de confiança dels fabricants pel que fa a les perspectives de producció va ser el millor des del mes d'abril passat. No obstant això, el sentiment optimista és força tènue en comparació amb la mitjana històrica de l'estudi.

VALORACIONS

Cyrus de la Rubia, economista en cap de l'Hamburg Commercial Bank, assenyala que aquesta "implacable desacceleració" pinta un "panorama ombrívol" per a la zona de l'euro, que podria haver entrat en recessió al tercer trimestre de l'any passat.

"L'apatia de les noves comandes es fa ressò del pessimisme, retrocedint gairebé tan ràpidament com el mes anterior. El nostre model d'estimació en temps real s'alinea amb aquesta tendència pessimista i indica fortament una contracció del PIB per al quart trimestre", apunta.

D'altra banda, aquest expert destaca que el procés de reducció d'estocs "no mostra signes de cedir", ja que els estocs de compres s'estan reduint "a un ritme accelerat i per onzè mes consecutiu", superant el ritme observat el mes anterior. "El punt d'inflexió fonamental al cicle d'inventaris és un factor clau per iniciar una recuperació. La nostra projecció situa aquest canvi esperat al primer semestre del 2024, tot i que els indicadors actuals encara no recolzen aquesta expectativa”, afegeix.

En una nota més positiva, De la Rubia apunta que un nombre creixent d'empreses estan expressant optimisme respecte als seus nivells de producció futura durant els propers dotze mesos. Aquest optimisme, indica, podria tenir les arrels en la previsió d'una possible caiguda dels tipus d'interès, “un problema important” per al sector manufacturer, “conegut per requerir un nivell intens de capital i deute”. De fet, afegeix, les empreses també poden trobar en els preus energètics més baixos un altre factor potencial que contribueixi a les seves perspectives esperançadores.

"Pel que fa a les quatre principals economies de la zona euro, la classificació segons l'exercici del sector manufacturer del desembre va proporcionar una lectura inquietant. El resultat menys desagradable es va observar a Espanya, on el seu índex PMI assenyala una caiguda de l'activitat econòmica menys pronunciada que a Itàlia, el resultat de la indústria del qual, al seu torn, s'està contraient a un ritme més lent que el de la d'Alemanya. Per part seva, França va registrar el pitjor resultat", sentencia.

contador