L'impacte sobre l'endeutament del rescat financer ha estat d'un increment del 4,2% del PIB en el cas espanyol, segons les dades recopilades pel Banc d'Espanya
El rescat espanyol ha sortit car. Tant, que l'impacte sobre l'endeutament, en un període en el qual la pròpia crisi ha obligat a les administracions públiques a disparar l'emissió de bons, s'ha traduït en 45.500 milions d'euros. Una xifra que només té parangó a Irlanda, on ha aconseguit els 50.100 milions. Així, l'efecte de les ajudes a la banca que Espanya encara no ha recuperat, ha estat d'un increment del deute públic en un 4,2%, gairebé el triple que en el conjunt de la Unió Europea i més del doble que en l'Eurozona.
Aquestes són algunes de les conclusions de les dades que ha recopilat i analitzat el Banc d'Espanya, segons un informe sobre les ajudes públiques al sector financer al llarg del Vell Continent que ha publicat aquest dijous. “Des de l'inici de la crisi financera, els països avançats han desplegat nombroses mesures de suport als seus sistemes financers, que han requerit un volum elevat de recursos públics”, assenyala l'informe amb Antonio Millaruelo i Ana del Río com a autors.
Aquestes ajudes en el cas espanyol han aconseguit els 186.100 milions d'euros, entre injecció de capital (61,9 milions utilitzats per a això), ajudes pels actius danyats (32,9 milions), avals sobre passius (72 milions) i altres mesures addicionals (19,3 milions).
El Banc d'Espanya també ha estimat l'impacte fiscal d'aquest rescat generalitzat al llarg de la majoria de països del Vell Continent. L'efecte sobre Espanya ha estat de passius per valor de 51.600 milions d'euros i actius de 6.100 milions, la qual cosa dóna una diferència de 45.500 milions que es tradueix en l'increment de l'endeutament. És a dir, un increment del 4,2% del PIB al deute públic, en un període en el qual la sostenibilitat dels comptes ha estat un tema sensible. De fet, a Espanya l'augment de l’alçament de les administracions públiques ha estat del 60%, fins a fregar els nivells del 100% del PIB.
MÉS QUE A EUROPA
Les reduccions (de l'endeutament provocat pel rescat) han estat molt petites a Espanya i a Eslovènia
Aquest percentatge, elevat en si mateix, magnifica la seva importància quan es compara amb altres països de l'entorn europeu, cosa que realitza a l'informe el Banc d'Espanya. El 4,2% és gairebé el triple que l'1,5% del PIB del conjunt de la Unió Europea, mentre que és més del doble que l'1,9% del PIB de l'Eurozona.
Només Grècia (19,8%), Irlanda (19,6%), Eslovènia (7,7%) i Portugal (6%) estan per sobre d'Espanya, que 'empata' amb el 4,2% de Letònia. Las grans economies europees han sofert un impacte molt inferior: Alemanya, de l'1,3%; França, del 0,1%; Itàlia, del 0,1%; i Regne Unit, del 0,8%.
A més, en termes absoluts només Irlanda, amb 50.100 milions d'euros d'increment del deute per rescatar el seu sistema financer, ha sofert un impacte fiscal major que Espanya per ajudar ‘als seus’ bancs. Irlanda i Grècia protagonitzen, així mateix, dos dels deu rescats financers més importants de la història.
Un altre element destacat a l'estudi que ha publicat avui l'organisme governat per Luis María Linde és la recuperació de les ajudes. Pràcticament zero, però per part de l'Executiu espanyol. “Les reduccions han estat molt petites a Espanya i a Eslovènia, mentre que el 2015 l'endeutament públic provocat per l'assistència al sector financer continuava augmentant a Grècia, Xipre, Portugal i Àustria”, expliquen Antonio Millaruelo i Ana del Río. Fets que contrasten amb la reducció del valor màxim que van aconseguir els passius derivats de les intervencions al sector financer des del 2008. A Dinamarca l'endeutament provocat ja gairebé ha desaparegut, en un període en el qual ha caigut entorn del 50% a Regne Unit, Holanda, Bèlgica, Letònia i Irlanda. A Alemanya, per la seva banda, ha disminuït un 40%.