El Regne Unit cau en recessió després d'una contracció del 0,3% al PIB del quart trimestre

Els economistes parlen de recessió "de curta durada" i "superficial"

Nieves Amigo
Bolsamania | 15 feb, 2024 12:09
ep archivo   reino unido
TWITTER - Archivo

L'economia del Regne Unit va caure en recessió tècnica al darrer trimestre de l'any passat. L'Oficina d'Estadístiques Nacionals (ONS, per les sigles en anglès) ha informat aquest dijous que el Producte Intern Brut (PIB) del Regne Unit es va contreure un 0,3% als últims tres mesos de l'any, marcant el segon declivi trimestral consecutiu després d'una contracció del 0,1% durant el període del juliol al setembre, fet que implica entrar en recessió tècnica.

El consens esperava una caiguda del PIB del quart trimestre del 0,1%.

Tot i que l'economia ha disminuït durant dos trimestres consecutius, durant el 2023, s'estima que el PIB va augmentar un 0,1% en comparació del 2022, segons recull l'ONS.

"Una sorpresa negativa a les xifres del PIB del Regne Unit d'aquest matí mostra que l'economia es va contreure un 0,3% trimestral als últims tres mesos del 2023, confirmant que l'economia va entrar en una recessió tècnica al final de l'any passat". Tot i això, és probable que aquesta recessió sigui relativament superficial i de curta durada, especialment atès que les enquestes PMI més recents han mostrat que l'activitat econòmica ha començat a repuntar a principis del 2024”, opina Michael Brown, analista de Pepperstone.

Des del seu punt de vista, les dades faran poc per canviar la narrativa més àmplia i perllongada d'un creixement econòmic del Regne Unit que roman "increïblement lent", ni tampoc modificaran especialment els plans del Banc d'Anglaterra. "D'aquí està la falta d'una reacció significativa a la lliura esterlina, encara que les dades generaran alguns titulars força lletjos perquè els polítics els abordin, ja que s'acosten eleccions més endavant aquest any".

"És excessivament dramàtic etiquetar la caiguda en l'activitat econòmica a la segona meitat del 2023 com una recessió, atès que l'ocupació va continuar augmentant, els salaris reals van repuntar i les mesures de confiança empresarial i del consumidor van tornar a nivells consistents, amb una activitat en augment cap a finals d'any", escriuen els economistes de Pantheon. "A més, el biaix a l'alça a les revisions del PIB suggereix que podríem mirar enrere en aquest període i trobar que es va evitar una recessió. De fet, l'estimació del creixement trimestral del PIB s'ha revisat a l'alça entre la primera i la segona estimació en 0,11 punts percentuals de mitjana durant els darrers cinc anys", afegeixen.

En termes de producció al quart trimestre del 2023, hi va haver caigudes als tres sectors principals, amb disminucions del 0,2% en serveis, de l'1,0% en producció i de l'1,3% en la producció de la construcció, detalla l'Oficina d'Estadístiques Nacionals.

En termes de despesa, hi va haver una disminució en el volum del comerç net, la despesa de les llars i el consum del Govern al quart trimestre de l'any passat, parcialment compensat per un augment de la formació bruta de capital.

contador