"Avui presentem un pla per abordar la crisi del cost de vida i reconstruir la nostra economia"
El ministre de Finances britànic, Jeremy Hunt, ha anunciat que el Regne Unit aplicarà un augment d'impostos i una retallada de despeses per valor de 24.000 milions i 30.000 milions de lliures, respectivament. A més, ha promès que el pla del govern prioritzarà l'"estabilitat, el creixement i els serveis públics".
"Avui presentem un pla per abordar la crisi del cost de vida i reconstruir la nostra economia", ha assenyalat Hunt davant la Cambra dels Comuns, assegurant que les mesures conduiran el país a una "recessió menys profunda".
Tot i això, entre les previsions que ha llançat el ministre britànic, destaca la del creixement del Producte Interior Brut (PIB), que creixerà un 4,2% el 2022, abans de caure un 1,4% el 2023. Serà de l'1 ,3% el 2024, ia partir d'aquí, ha dit, ja haurà passat el pitjor i l'economia britànica creixerà a un ritme del 2,6% el 2025 i del 2,7% el 2026.
Hunt, durant el seu discurs, s'ha compromès a reduir "a la meitat" en endeutament del Regne Unit en els propers cinc anys, de manera que projecta que el deute públic se situï al 97,3% del PIB per al període 2027/28.
Així mateix, el ministre ha avançat que el Govern que dirigeix Rishi Sunak apujarà impostos als rics i al cobrament de dividends i guanys de capital. En concret, s'imposarà una pujada d'impostos a les rendes més altes, de manera que el llindar per pagar el tipus màxim de l'impost sobre la renda de 45 penics passarà de 150.000 a 125.140 lliures. Aquesta mesura es congelarà fins a l'abril del 2028, cosa que permetrà recaptar milers de milions de lliures, ha explicat Hunt. "Estem demanant més als que en tenen més", ha dit.
"Els qui guanyin 150.000 lliures o més pagaran una mica més de 1.200 lliures més d'impostos cada any", ha afirmat el ministre. D'altra banda, ha assenyalat que les desgravacions de la Seguretat Social i l'impost de successions també es congelaran al mateix període per recaptar més diners per a l'erari públic. "Fins i tot després d'això, continuarem tenint el conjunt de desgravacions fiscals més generós que qualsevol país del G7", ha explicat el ministre de Finances.
La congelació d'aquests llindars significa que els trams impositius es mantindran sense canvis encara que els salaris augmentin, cosa que significa que la proporció dels ingressos pels quals es paga l'impost augmentarà i més persones cauran als trams impositius més alts. "Encara que les meves decisions d'avui suposen un augment substancial dels impostos, no hem apujat els tipus impositius generals, i els impostos com a percentatge del PIB només augmentaran un 1% durant els propers cinc anys", ha apuntat.
Hunt també ha anunciat que la desgravació dels dividends es reduirà de 2.000 a 1.000 lliures al proper any, i després a 500 lliures a partir de l'abril del 2024. A més, l'exempció anual dels guanys de capital (plusvàlues) es retallarà de 12.300 lliures a 6.000 lliures l'any que ve, i després a 3.000 lliures a partir de l'abril del 2024.
I una altra de les mesures anunciades és que els vehicles elèctrics deixaran d'estar exempts de l'impost especial sobre vehicles.
IMPOST SOBRE ELS GUANYS 'EXTRA' DE LES ENERGÈTIQUES
D'altra banda, Hunt ha confirmat que des de l'1 de gener fins al març del 2028, l'impost sobre els beneficis de l'energia augmentarà del 25 al 35%, mentre que s'aplicarà un nou impost temporal del 45% als generadors d'electricitat, cosa que permetrà recaptar 14.000 milions de lliures per al Tresor l'any que ve. Es tracta d'un gravamen especial per a aquestes companyies, que s'estan lucrant amb la crisi energètica provocada per la guerra d'Ucraïna.
Sobre les despeses, Hunt ha dit que caldrà prendre “decisions difícils sobre les finances públiques”. El ministre ha anunciat que la despesa pública creixerà per sota de la taxa de creixement del PIB i ha afirmat que els departaments del Govern "s'hauran de tornar més eficients per fer front a les pressions inflacionistes durant els propers dos anys".
S'han de prendre mesures, sobretot, en matèria laboral. Així, el ministre de Finances ha explicat que el Departament de Treball i Pensions emprendrà una "revisió exhaustiva" de la disminució de la taxa de participació laboral al Regne Unit, i es demanarà a més de 600.000 persones que reben el Crèdit Universal que es reuneixin amb un "preparador laboral" per augmentar les hores que treballen i els ingressos que reben. A més, s'hi invertiran 280 milions de lliures més per "acabar amb el frau i els errors en les prestacions" durant els propers dos anys.
Hunt també ha dit que és impossible mantenir l'objectiu del 0,7% de despesa en ajuda exterior fins que la "situació fiscal ho permeti". Els plans presentats parteixen de la base que la despesa en ajut exterior es mantindrà al voltant del 0,5% durant el període previst.
També s'ha referit al pacte climàtic, i ha dit que malgrat les dificultats, el govern britànic mantindrà els compromisos. "Amb la vulnerabilitat existencial a què ens enfrontem, ara seria el moment equivocat per fer un pas enrere en les nostres responsabilitats climàtiques internacionals, per la qual cosa també confirmo que, malgrat les presions econòmiques, seguim plenament compromesos amb l'històric pacte climàtic de Glasgow acordat a la COP 26, incloent-hi una reducció del 68% de les nostres pròpies emissions per al 2030", ha assegurat.