El referèndum de Catalunya es converteix en una amenaça real per a l'estabilitat de l'euro

La divisa comunitària pot caure fins a un 5% si se celebra el referèndum i venç el 'sí'

  • Les posicions llargues en la 'moneda única' han caigut al seu nivell més baix des del final de juny
  • Les vagues a França, el llarg període de negociacions a Alemanya i les properes eleccions a Itàlia afegeixen pressió a la moneda
Noemí Jansana
Bolsamania | 26 set, 2017 11:35 - Actualitzat: 11:34
euro

S'acosta tempesta. El període de relativa calma que han viscut els governs de l'Eurozona durant els últims cinc mesos arriba al final. La prima de risc polític que va carregar amb força a la divisa comunitària entre el passat novembre i maig torna a incrementar-se en aquests primers dies de tardor i és la imminència del referèndum il·legal l'1 d'octubre a Catalunya el que més preocupa els experts. I les conseqüències per a l'euro no passaran desapercebudes.

Més aviat tot el contrari, segons avisa Kathleen Brooks, directora d'investigacions de City Index. "Si el referèndum segueix endavant, esperem que sigui un esdeveniment disruptiu per a l'euro i estimem una caiguda potencial del 5% si guanya la independència", assenyala l'experta de la companyia d'inversió britànica. De moment, però, les repercussions en el preu de la moneda al pols entre l'Estat i el Govern català han estat més aviat inexistents. En l'encreuament amb el dòlar fa diverses sessions que està encapsulat en el rang que dibuixa el suport dels 1,1820 dòlars i el nivell dels 1,2000 dòlars, "més influenciat per la Reserva Federal dels EUA (Fed) que per altres factors" , indica Hussein Sayed, analista d’FXTM.

Si el referèndum català segueix endavant esperem que sigui un esdeveniment disruptiu per a l'euro i estimem una caiguda potencial del 5%, alerten des de City Index

Però les posicions llargues en la divisa que recopila l'informe del posicionament dels especuladors de la Comissió del Mercat de Futurs dels EUA es van desplomar la setmana passada fins a mínims no vistos des del mes de juny. "Després d'haver arribat a un rècord de més de sis anys, els alcistes s'han replegat davant les vagues de França, les eleccions alemanyes -i les negociacions sobre una coalició de Govern al país alemany-, les properes eleccions a Itàlia i el moviment separatista a Espanya", argumenten analistes de Rabobank.

ALEMANYA LIMITARÀ ELS GUANYS EN L’EURO...

La incertesa política que va dominar l'operativa de la moneda europea s'instal·la de nou en la ment dels inversors. L'estabilitat s'havia imposat en els governs del bloc europeu després que la divisa superés les cites electorals a Holanda i França. La bonança en el pla de la política, unida a la millora de les condicions econòmiques de l'Eurozona -amb permís d'altres factors relacionats amb la debilitat del dòlar- va propiciar un idil·li de l'euro amb els mercats que l'ha impulsat més d'un 10,5% enfront del 'bitllet verd' entre finals d'abril i el recent màxim de setembre. Però l'inesperat resultat de les eleccions alemanyes ha tornat a posar en guàrdia els inversors.

El "soroll" persistirà al país germànic durant les pròximes dues setmanes, assenyala Sayed. Aquesta situació "probablement donarà lloc a certa volatilitat i és possible que es desencadeni una nova correcció en l'euro/dòlar cap a la zona dels 1,1700-1,1800 dòlars", comenta l'expert. I és que el resultat en les eleccions federals a Alemanya, durant les quals el partit de la cancellera Angela Merkel ha obtingut els seus pitjors resultats des de 1949, amb el 33% dels vots, ha deixat una única sortida per als demòcrata-cristians: un tripartit amb els liberals i els verds que sumaria el 52% dels vots. Però les negociacions seran complexes i podrien prolongar-se fins al desembre, segons els analistes de Berenberg. Aquest context, "sumat al referèndum il·legal convocat a Catalunya aquest cap de setmana i la imminència d'unes eleccions generals a Itàlia, on el Moviment Cinc Estrelles amenaça l'estabilitat, la política europea serà el motor del mercat, una vegada més", avisen els experts de Danske Bank.

...PERÒ SERÀ ESPANYA QUE POT DINAMITAR LA DIVISA

Així, la majoria de companyies d'inversió esperen una modesta correcció en l'euro inspirada per l'amarga victòria de Merkel. Encara que de moment tracta de aferrar-se als 1,19 dòlars, la 'moneda compartida' cau un 0,5%, pèrdues que podrien estendre davant els riscos que comporta el referèndum declarat anticonstitucional sobre la independència de Catalunya.

Tot i l'ofensiva judicial i policial contra els organitzadors i la logística de la consulta i que ha estat considerat il·legal, els organitzadors i els partits separatistes han promès distribuir un milió de paperetes abans de la votació de diumenge. En el cas que se celebri el referèndum i encara que aquest es consideri il·legal, es podria "exercir pressió sobre el Govern central per permetre que la població de la regió pugui acabar votant en un futur de manera legal, cosa que podria augmentar la possibilitat d’una ruptura d'Espanya", assenyala Brooks.

Els referèndums duts a terme durant els darrers anys no han estat bones notícies per a les divises

La directora d'investigacions de City Index enumera altres riscos que l'1-O comporta per a Europa i la seva moneda ja que podria tenir ramificacions per a la Unió Europea. "Es permetria a una Catalunya independent unir-se al bloc comunitari? Impulsaria altres nacions a buscar la independència, no només d'altres països sinó també de la UE?", es pregunta l'analista. De moment, les institucions europees s'han mantingut al marge del que consideren un conflicte "domèstic" i s'han limitat a declarar que segueixen la 'doctrina Prodi' -en al·lusió a l'època en què Romano Prodi era president de la Comissió Europea -. La posició davant el secessionista és que si una part d'un territori d'un Estat membre deixa de ser part d'aquest Estat perquè s'independitza, els Tractats de la UE deixaran d'aplicar-se sobre aquest territori.

D'altra banda, Brooks també recorda que els referèndums duts a terme durant els darrers anys no han estat bones notícies per a les divises. Els dos exemples més recents tenen la lliura com a protagonista. El 2014, quan Escòcia va celebrar la votació sobre la independència de Regne Unit, la moneda britànica es va depreciar un 6% de juliol a setembre, per després rebotar un 2% quan va fracassar el referèndum abans de reprendre la seva tendència baixista.

El segon cas més recent es dóna al Brexit. Des que al juny de 2016 els britànics van decidir divorciar-se de la UE, la moneda es va desplomar un 20% durant els quatre mesos següents i es va mantenir deprimida durant cinc mesos més. A dia d'avui, segueix cotitzant un 10% per sota dels màxims anteriors en conèixer el resultat de la consulta sobre la permanència del Regne Unit al bloc d’'els vint-i-vuit'.

Per aquests motius, la previsió de City Index és que l'euro caigui un 5% inicial "si el referèndum de Catalunya segueix endavant i vencen els separatistes". La votació també ha provocat un increment en la prima de risc espanyola -el diferencial de rendiment espanyol amb els rendiments dels bons alemanys-. "Al passat, l'augment dels marges de rendiment perifèrics ha provocat una major volatilitat dels preus de les accions europees i l'euro", comenta Brooks. I afegeix: "Tot i que el diferencial de rendiment espanyol-alemany és nominalment baix, si continua incrementant-se, es convertirà en un factor de risc per als preus dels actius europeus durant els propers dies".

contador