No s'espera que les eleccions anticipades atorguin un mandat efectiu al pròxim govern
La nota de solvència del deute sobirà d'Espanya, situada actualment a’A-' amb perspectiva positiva, probablement no es veurà afectada de manera immediata pels recents esdeveniments polítics, incloent-hi la convocatòria d'eleccions anticipades per al pròxim 28 d'abril, segons ha indicat l'agència S&P Global Ratings, que subratlla el bon comportament de l'economia espanyola malgrat la divisió política.
"Els ràtings d'Espanya probablement no es veuran afectats immediatament pels esdeveniments polítics recents", afirma l'agència, que té previst actualitzar la seva valoració d'Espanya el proper 22 de març. La seva opinió és ben diferent de la mostrada fa uns dies per una altra agència de qualificació, Moody’s, que va allunyar una millora del ràting d'Espanya per la incertesa política i la desacceleració econòmica.
S&P apunta que, en vista del "descosit panorama polític d'Espanya", no espera que les eleccions anticipades atorguin un mandat efectiu al pròxim govern, per la qual cosa considera poc probable que es resolguin a curt termini els principals reptes econòmics d'Espanya, incloent-hi la desocupació estructuralment alta i el substancial dèficit de la Seguretat Social. D'aquesta manera, l'agència assenyala que la possibilitat d'una feble coalició de govern després dels comicis qüestiona el ritme de la futura consolidació pressupostària del país, que l'agència preveu que "serà lenta durant els pròxims anys", especialment si no hi ha una aproximació més resolta a l'hora d'abordar el dèficit del sistema de la Seguretat Social.
No obstant això, la qualificadora de riscos destaca que les divisions polítiques "no han frenat el desenvolupament econòmic d'Espanya", la economia "ho està fent bé", tot i la desacceleració registrada en el creixement d'alguns dels seus principals socis comercials, per la qual cosa l’S&P anticipa que el país seguirà creixent durant els pròxims tres anys per sobre de la mitjana de l'Eurozona.
"El sòlid acompliment econòmic d'Espanya reflecteix les millores de competitivitat guanyades amb dificultat, incloent-hi les necessàries en les reformes laborals de 2012", apunta S&P, que destaca que Espanya hagi aconseguit superàvits per compte corrent i capitals des de 2013 tot i l'increment de la demanda domèstica des de 2015.
Si bé, les divisions polítiques poden no afectar significativament les perspectives econòmiques a curt termini, l'agència adverteix que la incapacitat del govern per abordar els reptes pendents en l'economia "podria afectar el desenvolupament econòmic a mitjà i llarg termini".