Aquest any s'ha encarit a prop del 2,5%
El preu mitjà del litre de gasoil ha encadenat la seva cinquena setmana consecutiva de pujades per situar-se als 1,165 euros, un nou màxim dels últims dos anys i mig, de manera que acumula un encariment del 2,46% des del començament de 2018, segons dades recollides per Europa Press a partir del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE).
En concret, el preu del gasoil ha repuntat aquesta setmana un 0,17%, per escalar fins al seu nivell més alt des de la primera setmana de juliol de 2015.
Per la seva banda, el preu mitjà del litre de gasolina també ha pujat aquesta setmana lleugerament (+0,06%), per tocar els 1,254 euros, el nivell més alt des del passat mes d'abril. Aquest any el seu preu s'ha encarit un 1,58%.
Aquest increment en els preus dels combustibles coincideix amb l'espiral alcista en què es troba el preu del cru, impulsat en aquest inici de 2018 per les tensions polítiques a l'Iran, que l'ha portat a instal·lar-se aquest dijous a sobre dels 71 dòlars per barril.
Així, el barril de cru Brent, de referència a Europa, cotitzava aquest dijous a 71,20 dòlars, encara que posteriorment ha reduït el seu avanç fins a 70,80 dòlars (+0,4%).
Amb els actuals preus, omplir un dipòsit de 55 litres de gasoil suposa per al consumidor més de 64 euros, xifra que representa uns 11 cèntims d'euro més que fa una setmana. Pel que fa a la gasolina, l'ompliment d'un dipòsit de 55 litres té un cost de més de 69 euros, fet que suposa uns 10 cèntims més que a la passada setmana.
PREUS A LA UE
La gasolina és més barata a Espanya que a la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu de venda al públic de litre de combustible Euro-Super 95 se situa entre els 1,383 euros i els 1,419 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa 1,284 euros a la mitjana de la UE i 1,282 euros a l'eurozona.
El menor nivell de preus finals pel que fa als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, tot i les pujades de l'IVA, als majors impostos i als nous gravàmens al biodièsel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.