El preu de l'habitatge lliure es dispara un 6,7% durant el tercer trimestre, la seva major alça en deu anys

Els preus de l'habitatge lliure acumulen catorze trimestres consecutius d'alces interanuals

  • El preu de l'habitatge nou va pujar un 6,5% i el de l'habitatge de segona mà, un 6,7% en aquest període
Bolsamanía
Europa Press | 07 des, 2017 15:04 - Actualitzat: 15:11
ep piso pisos vivienda viviendas casa casas alquiler compra hipoteca
EUROPA PRESS

El mercat immobiliari continua amb la seva recuperació. Així ho testifiquen les últimes dades donades a conèixer aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que revelen que el preu mitjà de l'habitatge lliure va pujar un 6,7% durant el tercer trimestre en relació al mateix període de l'any passat, registrant així el seu major augment interanual des del tercer trimestre del 2007.

El preu mitjà dels immobles de segona mà va augmentar un 6,7% interanual durant el tercer trimestre

Amb aquest increment interanual, que supera en 1,1 punts l'experimentat durant el trimestre anterior, els preus de l'habitatge lliure acumulen catorze trimestres consecutius d'alces interanuals. A més, segons l'Índex de Preus d'Habitatge (IPV), si es fa una anàlisi per tipus d'habitatge, el preu mitjà dels immobles de segona mà va augmentar un 6,7% interanual durant el tercer trimestre, gairebé un punt més que durant el trimestre anterior i també la seva taxa més alta dels últims deu anys.

En el cas dels habitatges nous, el seu preu va avançar una mitjana del 6,5% durant el mateix període, percentatge més de dos punts superior al del trimestre anterior i el més elevat des del tercer trimestre de 2016.

En taxa intertrimestral, el preu mitjà de l'habitatge va repuntar un 1,8% entre juliol i setembre, dues dècimes menys del que va augmentar durant el segon trimestre (+2%). Amb aquest repunt trimestral, ja són set els trimestres seguits durant els quals puja el preu de l'habitatge lliure. Així mateix, per tipus d'habitatge, els preus de l'habitatge nou van pujar un 1,6% entre el segon i tercer trimestre del 2017, mentre que els preus de l'habitatge de segona mà van augmentar un 1,9%.

AIXÍ SÓN LES DIFERÈNCIES PER CCAA

Estadística explica també que la majoria de comunitats autònomes augmenten la seva taxa anual durant el tercer trimestre de 2017. Els majors increments es van registrar a les Illes Balears, Regió de Múrcia i Comunitat de Madrid, amb pujades d’1,7, 1,5 i 1,4 punts respectivament. Per la seva banda, els únics descensos de la variació anual es produeixen a Castella-La Manxa, Comunitat Foral de Navarra, Extremadura i la Rioja, amb baixades de sis, cinc, quatre i quatre dècimes, respectivament.

I pel que fa a la taxa trimestral, també la majoria de comunitats autònomes presenten dades positives durant aquest període. Illes Balears, Catalunya i Comunitat de Madrid van registrar els majors augments (del 5%, 2,6% i 2,5% respectivament), mentre que Castella-La Manxa (-0,4%), la Rioja (-0,3%) i Castella i Lleó (-0,1%) van ser les úniques comunitats amb variacions trimestrals negatives.

Els experts asseguren que les pujades de preus s'intensificaran durant el 2018 i que l'habitatge nou guanyarà pes

Des de Fotocasa apunten que amb aquestes dades queda de manifest que el mercat de l'habitatge s'està recuperant. "El ritme de creixement dels preus durant el tercer trimestre de l'any s'intensifica com a conseqüència de la millora de l'economia i de l'ocupació, i confirma que la recuperació del mercat de l'habitatge es consolida", explica Beatriz Toribio, directora d'Estudis de aquesta plataforma. No obstant això, recorda que tot i els voluminosos creixements que reflecteixen les diferents estadístiques, i que són molt més evidents a la Comunitat de Madrid, Catalunya i les Illes Balears, "encara estem lluny dels nivells d'activitat i preus dels anys del 'boom'". Els preus encara estan un 41,3% per sota dels màxims assolits el 2007, segons les dades de Fotocasa.

"Ha tornat la confiança al mercat de l'habitatge com a conseqüència de la millora de l'economia, l'ocupació i la consolidació del finançament. Els preus pugen a un ritme que no vèiem durant els últims anys a causa d'aquest major interès per part de la demanda, tot i que encara estem lluny dels màxims assolits als anys del 'boom'. I aquesta recuperació s'està concentrant en determinades zones, mentre que en altres els preus es mouen més lentament", apunta Toribio. Aquesta experta creu que les pujades de preus s'intensificaran durant el 2018, ja que "ha tornat l'interès per la compra d'habitatge com a conseqüència de la millora de l'economia i l'ocupació". A més, remarca que "l'any que ve l'habitatge d'obra nova tindrà un major pes i això es traslladarà a les estadístiques de preus, ja que el cost d'aquest tipus d'habitatge és més elevat".

Per la seva banda, Fernando Encinar, cap d'estudis d'idealista, explica que "les dades, relatives a la situació del mercat durant l'estiu, mostren que la normalització del mercat era ja una realitat fa uns mesos. Observem amb optimisme que cap comunitat autònoma va registrar preus inferiors als que tenia el trimestre anterior, tot i que el procés de dues velocitats segueix sent molt clar: només Madrid, Catalunya i Balears tenen creixements superiors a la mitjana. de tota manera, serà interessant analitzar l'evolució del preu a Catalunya en properes estadístiques oficials després de la crisi política".

contador