Aquesta taxa és 1,7 punts superior al primer trimestre i 1,7 punts inferior a l'avançada el 30 de juliol
El producte interior brut (PIB) d'Espanya va registrar un creixement durant el segon trimestre del l'any de l'1,1%, un percentatge menor al prèviament estimat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), segons el publicat aquest dijous. En concret, aquesta taxa és 1,7 punts superior a la registrada durant el primer trimestre i 1,7 punts inferior a l'avançada el passat 30 de juliol.
En termes interanuals, l'economia espanyola va créixer un 17,5%, percentatge que suposa 21,7 punts més que durant el primer trimestre de 2021.
La contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB és de 17,3 punts, 20,3 punts superior a la del primer trimestre. Per la seva banda, la demanda externa presenta una aportació de 0,2 punts, 1,4 punts més que durant el trimestre anterior.
Pel que fa a la demanda nacional, la despesa de consum final de les llars i les institucions sense ànim de lucre al servei de les llars (ISFLSH) és la que presenta una aportació més positiva a la variació interanual del PIB en volum, amb 12,5 punts, seguida de la formació bruta de capital, amb 3,8. La despesa de consum final de les administracions públiques contribueix també de forma positiva (1). Per part de la demanda externa, les exportacions de béns i serveis aporten 10,6 punts a l'evolució interanual del PIB, contribució positiva que es veu compensada, en part, per l'aportació negativa de les importacions de béns i serveis (-10,4).
La despesa en consum final s'incrementa un 17% respecte al mateix trimestre del 2020. Aquesta taxa és 20,5 punts superior a la del primer trimestre. La despesa en consum final de les llars presenta una taxa interanual del 23,4%, 29,6 punts més que durant el trimestre passat. Per la seva banda, la despesa en consum final de les administracions públiques creix un 3,9%, una dècima més que durant el trimestre precedent.
La formació bruta de capital registra una variació del 18,9%, superior en 20,5 punts a la de el trimestre anterior.
La inversió en actius fixos materials presenta una taxa interanual del 21,2%, xifra que suposa 24,1 punts més que durant el trimestre precedent. Per components, la inversió en habitatges i altres edificis i construccions augmenta 18,8 punts, passant del -9,6% al 9,2%, mentre que la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament s'incrementa 38,3 punts en presentar una variació del 46,8% enfront del 8,5% del trimestre anterior. D'altra banda, la inversió en productes de la propietat intel·lectual experimenta una variació del 8,4%, amb un augment de 9,7 punts respecte a la taxa del trimestre passat.
Mentrestant, per part de la demanda externa, les exportacions de béns i serveis presenten una variació del 38,9% respecte al segon trimestre del 2020, xifra que suposa 46,2 punts més que durant el trimestre anterior. Aquesta acceleració es produeix per un increment en les taxes interanuals de les exportacions de béns (de l'4,7 a l'36,6%) i de les exportacions de serveis (de l'-36,2% a l'48,1%). Dins d'aquestes, la despesa de no residents al territori econòmic augmenta del -86,8% al 2.082,8%.
Les importacions de béns i serveis varien un 38,4% respecte al mateix trimestre del l'any anterior, 42,3 punts més que durant el primer trimestre. Aquesta acceleració s'explica per l'augment en les importacions de béns (del 0,8% al 37,8%) i de les importacions de serveis (del -24,4% al 42,3%). Per la seva banda, la despesa de residents a la resta del món accelera la seva variació del -81,8% al 1.658,8%.
Pel que fa a l'oferta, el valor afegit brut de les branques industrials augmenta un 23,7% respecte al mateix trimestre del 2020, xifra que suposa un increment de 23,7 punts respecte a la variació interanual registrada durant el trimestre anterior. Entre elles, la indústria manufacturera presenta una taxa del 29,2%, amb un avanç del 29,8 punts sobre el trimestre precedent.
El valor afegit brut de la construcció creix un 11,7% respecte al mateix trimestre del 2020, xifra que suposa 22,4 punts més que durant el trimestre anterior. La variació interanual del valor afegit brut dels serveis és del 17,6% durant el segon trimestre, 22,6 punts més que la del trimestre precedent. Finalment, les branques primàries registren una variació interanual del -6,7%, davant el -2,5% del trimestre anterior.
OCUPACIÓ
El nombre d'hores efectivament treballades augmenta un 4% respecte al primer trimestre, 5,5 punts més que durant el trimestre anterior. En termes interanuals, el nombre d'hores efectivament treballades creix 32,2 punts, fins al 29,5%. La taxa de variació interanual de les hores treballades a les branques industrials se situa al 18,8%, xifra que suposa 24,5 punts més que durant el trimestre precedent.
En el cas de la construcció, la variació interanual és del 47,7%, amb un increment de 42,9 punts respecte al trimestre anterior. Les hores treballades al sector serveis augmenten 34,4 punts la seva variació interanual respecte al trimestre anterior, fins al 31,2%. Finalment, les branques primàries presenten una variació del 7%, amb un increment de 6 punts respecte al trimestre anterior.
Els llocs de treball equivalents a temps complet, definits com el nombre d'hores treballades entre la jornada mitjana realitzada a llocs de treball a temps complet, tenen una variació del 0% respecte al trimestre anterior. Aquesta taxa es 1 punt inferior a la del primer trimestre i s'explica per l'efecte combinat de la variació de les hores treballades i l'augment de la jornada mitjana en llocs de treball a temps complet (del -2,5% al 4%).
En termes interanuals, l'ocupació presenta un creixement del 18,9% aquest trimestre, 21,3 punts superior al del trimestre precedent, taxa que suposa un increment de 2.808.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.
La taxa de variació interanual de l'ocupació de les branques industrials se situa al 9,9%, xifra que suposa 15,7 punts més que durant el trimestre precedent. En el cas de la construcció, la variació interanual de l'ocupació és del 29,4%, amb un increment de 28,6 punts respecte al trimestre anterior. L'ocupació en serveis augmenta 22,4 punts el seu creixement interanual respecte al trimestre anterior, fins al 20%. Finalment, l'ocupació a les branques primàries presenta una variació del 6,7%, amb un increment de 4 punts respecte al trimestre anterior.