El PIB va créixer un 0,5% al segon trimestre, una dècima més del previst

L'economia es va veure impulsada entre l'abril i el juny pel consum

Irene Hernández
Bolsamania | 22 set, 2023 12:18
pibespanacb22

Al segon trimestre, el consum va animar el Producte Interior Brut (PIB), que va avançar un 0,5%, xifra que suposa que l'economia espanyola va créixer una dècima més del que va avançar l'Institut Nacional d'Estadística (INE), segons els dades de Comptabilitat Nacional. Tot i això, és el menor creixement del PIB des del primer trimestre del 2021.

Per la seva banda, la variació interanual del PIB se situa al 2,2%, enfront del 4,2% del trimestre precedent. Aquesta taxa és quatre dècimes superior a l'avançada prèviament.

En termes interanuals, la contribució de la demanda nacional al creixement del PIB és de 2,3 punts, xifra que suposa un punt superior a la del primer trimestre i la seva contribució més gran des del tercer trimestre del 2022, mentre que la demanda externa presenta una aportació de -0,1 punts, xifra que és 2,9 punts menys que al trimestre anterior. No registrava una aportació negativa des del segon trimestre del 2021.

Pel que fa a la demanda nacional, la despesa en consum final augmenta un 2,7% respecte al mateix trimestre de l'any passat. Aquesta taxa és cinc dècimes superior a la del primer trimestre. Per part seva, la despesa de les llars creix un 2,2%, quatre dècimes menys que al trimestre passat, no obstant, la dada ha estat revisada 1,7 punts a l'alça respecte a l'estimada el juliol.

La despesa de les administracions públiques augmenta un 4,1%, xifra que suposa 2,9 punts més que durant el trimestre precedent i tres dècimes a l'alça davant de les dades estimades.

La inversió en actius fixos materials puja un 2,3%, xifra que suposa 1,9 punts més que al trimestre precedent. Per components, la inversió en habitatges i altres edificis i construccions augmenta sis dècimes, fins al 4,1%, mentre que la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament creix 3,6 punts en presentar una variació del -1, 2%. La inversió en productes de la propietat intel·lectual experimenta una taxa del 0,5%, amb un augment de 2,4 punts respecte a la del trimestre passat.

Al costat de la demanda externa, les exportacions de béns i serveis baixen un 0,8%, xifra que suposa 10,4 punts menys que al trimestre anterior. Aquesta desacceleració es produeix per un descens en les taxes interanuals de les exportacions de béns (del 6,7% al -2,9%) i de les exportacions de serveis (del 16,7% al 4,8%).

Les importacions cauen un 0,4% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, 2,3 punts menys que al primer trimestre. Aquesta desacceleració s'explica per la disminució de les importacions de béns (de l'1,8% al -0,1%) i de les importacions de serveis (del 3,1% al -1,8%).

Per la seva banda, la variació de la despesa de no residents al territori econòmic disminueix 15,1 punts (del 17,3% al 2,2%). La despesa de residents a la resta del món disminueix 10,2 punts la seva variació interanual aquest trimestre (del 13% al 2,8%).

Pel que fa a l'oferta, el valor afegit brut de les branques industrials augmenta un 1,1% interanual, amb un descens de 3,3 punts respecte a la taxa del trimestre anterior. Dins d'aquestes, la indústria manufacturera s'incrementa un 2,3%, xifra que suposa tres punts menys que al trimestre precedent.

A la Construcció creix un 2,2% respecte al mateix trimestre del 2022, 1,8 punts menys que al trimestre anterior, a Serveis puja un 3%, xifra que suposa 2,1 punts menys que la del trimestre precedent. Finalment, les branques primàries registren una taxa interanual del -1,9% aquest trimestre, enfront del -7,4% del trimestre anterior.

RENDES I OCUPACIÓ

La remuneració dels assalariats presenta un creixement interanual del 8,6% al segon trimestre, tres dècimes menys que al trimestre anterior. Aquest resultat és conseqüència de l'augment del 3,1% del nombre d'assalariats, quatre dècimes superior a la variació del trimestre precedent, i que la remuneració mitjana per assalariat varia un 5,4%, enfront del 6% del primer trimestre.

Mentrestant, el nombre d'hores efectivament treballades augmenta un 1,5% respecte al primer trimestre, xifra que suposa 1,1 punts més que l'augment produït al trimestre anterior. En termes interanuals, el nombre d'hores treballades efectivament disminueix vuit dècimes, fins a l'1%.

La taxa de variació interanual de les hores treballades a les branques industrials se situa al -0,6%, xifra que suposa 2,7 punts menys que al trimestre precedent. En el cas de la Construcció, la variació interanual és de l'1,7%, amb un increment de 2,3 punts respecte al trimestre anterior, i al sector Serveis disminueix vuit dècimes la variació interanual respecte al primer trimestre, fins a l'1,4%. Finalment, les branques primàries presenten una variació del -4,2%, amb un descens de tres punts respecte al trimestre anterior.

Els llocs de treball equivalents a temps complet, definits com el nombre d'hores treballades entre la jornada mitjana realitzada en llocs de treball a temps complet, augmenten un 0,5% respecte al trimestre anterior. Aquesta variació de dues dècimes superior a la del primer trimestre s‟explica per l'efecte combinat de la variació de les hores treballades i l'increment de la jornada mitjana en llocs de treball a temps complet, que passa d'una taxa del 0% a una de l'1% aquest trimestre.

En termes interanuals, l'ocupació presenta un creixement del 3%, sis dècimes més que al trimestre precedent, xifra que suposa un increment de 576.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any. La taxa de variació de l'ocupació de les branques industrials se situa al -0,7% interanual, 3,4 punts menys que al trimestre precedent.

En el cas de la Construcció, la variació és del 2,9%, amb un increment d'1,8 punts respecte al trimestre anterior, mentre que a Serveis augmenta nou dècimes el creixement interanual respecte al trimestre anterior, fins al 3,9%. L'ocupació a les branques primàries presenta una variació del -3,2%, amb un increment de 3,5 punts respecte al trimestre anterior.

La variació interanual de la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet se situa al -0,8%. No era negativa des del tercer trimestre del 2021. La productivitat per hora efectivament treballada registra una taxa de l'1,2% i suma vuit trimestres a l'alça.

contador