La variació interanual del PIB se situa al 6,3%
L'economia espanyola ha reduït el creixement entre el gener i el març fins al 0,2%, una dècima menys del que s'esperava. Així ho revelen les dades de Comptabilitat Nacional publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que explica que aquestes xifres, inferiors a les avançades al mes d'abril passat, es deuen a la frenada que ha experimentat el consum de les llars.
Es tracta d'un gerro d'aigua freda nou per a l'economia, que ja ha vist com se succeeixen les rebaixes de previsions per part de diverses institucions, des del Banc d'Espanya (BdE), passant per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) i el Fons Monetari Internacional (FMI).
Els problemes derivats pels cops de cua de la variant òmicron de la Covid, units als problemes que ha provocat la guerra d'Ucraïna, sobretot la inflació, està clavant un cop dur a l'economia espanyola. De fet, el creixement registrat al primer trimestre d'aquest any és molt inferior a la taxa del 2% amb què va tancar el darrer trimestre de l'any passat.
A més, segons l'INE la variació experimentada pel Producte Interior Brut (PIB) d'Espanya al primer trimestre en termes de volum és dos punts inferior a la registrada al quart trimestre.
I aquestes dades, a què es deuen? Doncs molt senzill, que l'enorme inflació agreujada pel conflicte armat de l'est d'Europa afecta el consum. De fet, el consum de les famílies es va enfonsar un 2% durant el trimestre, segons les dades aportades per l'INE. I encara que aquesta xifra és molt inferior a l'avançada inicialment per Estadística, del 3,7%, segueix representant una forta caiguda si es compara amb el creixement de l'1,5% que va registrar a l'últim quart del 2021. Aquesta és la primera taxa negativa de la despesa de les famílies des del primer trimestre del 2021, quan es va contreure un 2,6%.
D'altra banda, segons ha destacat Estadística, la variació interanual del PIB se situa ara al 6,3%, enfront del 5,5% dels tres mesos precedents. Encara que en aquest cas, la taxa també és una dècima inferior a l'avançada el 29 d'abril passat, del 6,4% avançat a l'abril.
Així mateix, l'INE assenyala que la contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB és de 4 punts, dues dècimes superior a la del quart trimestre, mentre que la demanda externa presenta una aportació de 2,3 punts, cinc dècimes superior a la del trimestre passat.
Per la seva banda, el deflactor implícit del PIB augmenta un 3,9% respecte al mateix trimestre del 2021, encara que és quatre dècimes menor que al trimestre anterior.
Estadística ha explicat que l'avenç de dades del primer trimestre es va realitzar a partir d'indicadors estadístics que oferien resultats fins al febrer, mentre que els resultats publicats aquest divendres ja abasten "en la immensa majoria dels casos" el conjunt del trimestre. Per això els canvis registrats en algunes dades.