El consens n'anticipava un avenç del 2%
El producte interior brut (PIB) dels Estats Units (EUA) s'ha desaccelerat menys del que s'esperava i ha crescut a un ritme del 3,3% al quart trimestre de l'any, segons l'estimació 'avanç' publicada aquest dijous pel Departament de Comerç del país, xifra que suposa una frenada de l'economia nord-americana, després del creixement del 4,9%, registrat al tercer trimestre. Per part seva, el consens n'esperava un avanç del 2%.
En comparació amb el tercer trimestre del 2023, el fre del PIB al tancament de l'any va reflectir principalment "una desacceleració en la inversió privada en inventaris, la despesa del govern federal, la inversió fixa residencial i la despesa dels consumidors". També van reduir el ritme les importacions.
Tot i això, encara que a un ritme més lent, l'economia del país segueix creixent, liderada per "augments en la despesa dels consumidors, les exportacions, la despesa dels governs estatals i locals, la inversió fixa no residencial, la despesa del govern federal, la inversió en inventaris privats i la inversió fixa residencial".
L'augment de la despesa dels consumidors va reflectir increments tant en serveis com a béns. Dins dels serveis, els contribuents principals van ser els serveis d'alimentació i allotjament, així com l'atenció sanitària, mentre que en el cas dels béns, la pujada va estar lligada a l'augment d'altres béns no duradors, béns recreatius i vehicles.
Per part seva, dins de la despesa del Govern federal, l'augment va estar liderat per la despesa no relacionada amb la defensa, mentre que l'increment de la inversió en inventaris es va veure impulsat per les indústries del comerç majorista.
L'índex de preus de les compres internes brutes va augmentar un 1,9% al quart trimestre, per sota de la pujada del 2,9% del tercer trimestre. A més, l'índex de preus de despeses de consum personal (PCE) va augmentar un 1,7%, mentre que la taxa subjacent va registrar un increment del 2%, i per això va mantenir el nivell del període anterior.
Els ingressos personals van augmentar en 224.800 milions de dòlars al quart trimestre, mentres que l'ingrés personal disponible va augmentar en 211.700 milions de dòlars, o un 4,2%. A més, l'estalvi personal va ser de 818.900 milions de dòlars i la taxa d'estalvi personal (estalvi personal com a percentatge de l'ingrés personal disponible) va ser del 4%.
Ryan Brandham, director de Mercats de Capital Globals per a Amèrica del Nord de Validus Risk, assegura que "atesa la fortalesa de l'economia nord-americana, en igualtat de condicions, el país podria tenir dificultats per retallar les taxes d'interès el 2024, en comparació amb altres economies importants, i en comparació amb el preu actual del mercat de cinc o més retallades de taxes per a aquest any”.
Els analistes de Pantheon Macroeconomics indiquen que “les perspectives per al PIB del primer trimestre en aquest moment apunten a una desacceleració moderada en relació amb el quart trimestre, amb un consum que probablement augmentarà a un ritme superior al 2%”.
PETICIONS D'ATUR
Aquest dijous s'han publicat també les peticions de desocupació per a la setmana finalitzada el 20 de gener, que han pujat fins a les 214.000, xifra que suposa una pujada de 25.000 en relació amb el nivell dels set dies previs, que va ser revisat a l'alça fins a les 189.000 unitats, segons les dades del Departament de Treball nord-americà. Aquesta xifra ha quedat per sobre de les 200.000 peticions anticipades pel consens.
La taxa d'atur va ser de l'1,2%, sense canvis des de la setmana anterior, i la xifra de treballadors aturats va pujar fins als 1.833.000, cosa que suposa un avanç de 27.000 respecte al període previ.
Les taxes de desocupació més altes es van registrar a Nova Jersey (2,7%), Rhode Island (2,6%), Minnesota (2,5%), Califòrnia (2,4%), Alaska (2,3%), Massachusetts (2,3%), Illinois (2,2%), Puerto Rico (2,2%), Montana (2,1%) i Washington (2,1%).
Els majors augments en les sol·licituds inicials es van produir a Texas (+2.433), Califòrnia (+1.949), Oregon (+1.111), Kansas (+1.054) i Florida (+1.025), mentre que les majors disminucions van tenir lloc a Nova York (-17.358), Wisconsin (-4.505), Michigan (-4.427), Pennsilvània (-3.835) i Carolina del Sud (-3.042).
Des de Pantheon Macroeconomics veuen "més probable que les sol·licituds augmentin que disminueixin als propers mesos, però els principals indicadors disponibles suggereixen que qualsevol augment serà modest".
"El panorama general és que els acomiadaments segueixen sent extremadament baixos per a aquesta etapa del cicle, i el creixement de la nòmina sembla que es mantindrà sòlid durant el primer trimestre", conclouen.
Per part seva, els analistes d'Oxford Economics anticipen "un modest augment de les sol·licituds mentre les condicions del mercat laboral es relaxen encara més a mesura que el creixement es desaccelera el 2024".
"No obstant, no esperem un fort augment de les sol·licituds, ja que esperem que el creixement de l'ocupació es desacceleri, però continuï sent positiu", afegeixen.