El PIB del Regne Unit sorprèn en créixer un 0,2% al segon trimestre

La previsió és que l'economia s'estancava

Bolsamanía
Bolsamania | 11 ago, 2023 10:23
ep archivo   londres reino unido
EDREAMS ODIGEO - Archivo

L'economia britànica ha sorprès el mercat aquest divendres en superar totes les expectatives del consens. Ha registrat un creixement del 0,2% al segon trimestre, impulsat pel consum de les llars i la producció manufacturera, segons ha confirmat l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS, per les sigles en anglès).

Les previsions és que l'economia s'estancava entre l'abril i el juny després d'haver crescut un 0,1% al primer trimestre, de manera que la sorpresa ha estat positiva. L'oficina d'estadística ha explicat que la dada s'ha vist reforçada per un creixement de l'1,6% a les manufactures i del 0,7% a la producció al segon trimestre, mentre que els serveis van créixer un 0,1%.

Així mateix, l'ONS ha observat un fort creixement del consum de les llars i de les administracions públiques en termes de despesa. Els dos van patir pressions sobre els preus durant el trimestre, encara que aquestes es van moderar respecte al trimestre anterior, ha detallat.

El juny, segons l'oficina d'estadística, el PIB va créixer el 0,5% i va superar la previsió del 0,2%. Aquesta pujada es produeix després del creixement mensual del 0,1% el maig i del 0,2% l'abril. Tot i això, la força de la pujada de juny es deu, en part, al clima càlid, així com a la tornada a la normalitat després del dia festiu addicional de maig per celebrar la coronació del rei Carles III.

"El Banc d'Anglaterra preveu ara que evitarem la recessió, i si ens atenim al nostre pla per ajudar la gent a trobar feina i impulsar la inversió empresarial, l'FMI ha dit que a llarg termini creixerem més ràpid que Alemanya, França i Itàlia", ha dit el ministre britànic d'Economia, Jeremy Hunt.

Segons Richard Hunter, cap de mercats a Interactive Investors, el Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès) s'enfronta ara a un dilema, i és si pot seguir pujant els tipus per lluitar contra l'elevada inflació sense perjudicar economia. "L'última publicació de les dades del PIB mostra una economia britànica que continua confonent per la seva resistència, però en què el creixement és marginal i, per tant, és probable que es desviï del seu curs per una successió de pujades de tipus i potencialment més per venir", afirma.

I afegeix: "El creixement del juny, del 0,5%, va superar les expectatives d'un augment del 0,2%, impulsat per un període de clima càlid que va beneficiar especialment el sector de l'hostaleria. La dada és positiva des del punt de vista econòmic, però complica la decisió del Banc d'Anglaterra sobre els tipus d'interès, sobretot si decideix endurir-los encara més i provocar-ne una recessió”.

Des d'EY ITEM Club remarquen que malgrat la sorpresa a l'alça del PIB, “les perspectives són dispars”. Segons els experts d'aquesta empresa, l'expansió del 0,2% intertrimestral al segon trimestre "no canvia significativament la història d'un estancament generalitzat de l'activitat al darrer any".

"El tercer trimestre s'espera un impuls més gran. La tornada a la normalitat en el nombre de dies laborables impulsarà mecànicament el creixement, les factures energètiques han baixat i la inflació està baixant, cosa que alleuja les tensions financeres de les llars. Però el impacte creixent de la pujada dels tipus d'interès suposa un contrapès important a aquests aspectes positius i suggereix que a l'economia li costarà sortir d'un patró de manteniment de l'atonia", comenten.

contador