El PIB de Reino Unido creix un 0,5% en el tercer trimestre i iguala les previsions

En taxa interanual, l'economia britànica creix un 2,3%, en línia amb el que estava previst

  • La inversió empresarial del tercer trimestre ha baixat, però menys del previst
  • La lliura puja lleugerament un 0,06% davant del dòlar, fins a 1,2458
Bolsamanía
Bolsamania | 25 nov, 2016 14:07 - Actualitzat: 14:07
ukflag

La segona estimació del PIB del tercer trimestre a Regne Unit ha mostrat una pujada del 0,5%, una dada que s'ha situat en línia amb la previsió del consens del 0,5% i que també iguala el mateix creixement que el registrat en el trimestre anterior. En taxa interanual, l'economia britànica creix un 2,3%, en línia amb l'estimació del consens del 2,3%.

A més, la inversió empresarial preliminar del tercer trimestre ha baixat un 1,6%. El consens esperava una caiguda del 2,1%, després de la caiguda del 0,8% del segon trimestre. Després de la publicació d'aquestes dades, la lliura puja lleugerament un 0,06% enfront del dòlar, fins a 1,2458. A més, l'FTSE 100, el principal índex borsari de Londres, puja de manera molt suau un 0,01%, fins a 6.829 punts, en línia amb la resta de borses europees. Segons l'Oficina Nacional d'Estadístiques britànica (Office for National Statistics), l'economia de Regne Unit ha crescut de manera ininterrompuda durant els últims quinze trimestres.

Chris Williamson, economista cap de IHS Markit, destaca la contribució positiva de la inversió empresarial i les exportacions al creixement, "mentre les famílies van seguir gastant". Aquest expert afegeix que "les dades suggereixen un bon comportament en el quart trimestre", però les previsions apunten a una desacceleració econòmica en 2017.

En aquest sentit, el ministre de Finances britànic, Philip Hammond, va dir aquest dimecres, durant la presentació del primer informe econòmic després de la victòria del Brexit en les urnes, conegut com 'Autumn Statement', que el creixement econòmic del país es desaccelerarà el proper any a causa del triomf dels partidaris d'abandonar la Unió Europea (UE) en el referèndum del passat 23 de juny.

Hammond reconeix que ara hi ha un major grau d'incertesa sobre l'economia a causa de la propera sortida de Regne Unit de la UE

L'Oficina de Responsabilitat Pressupostària britànica (OBR per les seves sigles en anglès) va pronosticar que el Producte Interior Brut (PIB) de Regne Unit creixerà un 2,1% en 2016, enfront del 2% previst al moment informi que es va donar a conèixer el passat mes de març. A més, va rebaixar les seves perspectives de creixement per 2017 fins a l'1,4%, enfront del 2,2% anunciat en les últimes previsions que es van donar a conèixer abans que es conegués la victòria del Brexit.

Els inversors estaven molt pendents d'aquestes dades, que mostren també que per 2018 l'Executiu britànic estima que el creixement serà de l'1,7%, menys que l'anunciat abans del Brexit, quan el pronòstic apuntava a un creixement del 2,1%. Així, l'Oficina no espera que el PIB de Regne Unit torni fins al 2,1% pre-referèndum fins a 2019. I és que, com ha reconegut, ara hi ha un major grau d'incertesa sobre l'economia a causa de la propera sortida del país de la UE, i això va a provocar que el creixement de l'economia britànica es vegi reduït en 2,4 punts percentuals durant els propers cinc anys.

Hammond també va afirmar que es preveu que l'endeutament sigui cada any més alt del previst anteriorment, fins al punt que en 2016 el dèficit públic tocarà els 68.200 milions de lliures, encara que posteriorment passarà a 59.000 milions de lliures en el període 2017/2018, i s'anirà reduint gradualment en els següents anys fins als 17.200 milions de lliures esperats per 2022.

QUÈ PASSARÀ AMB EL DEUTE?

El deute tocarà el seu punt màxim entre 2017 i 2018, moment en el qual aconseguirà el 90,2% del PIB

Així mateix, el deute va a ser un altre dels grans 'problemes' després de la victòria del Brexit. Segons el ministre britànic, tocarà el seu punt màxim entre 2017 i 2018, moment en el qual aconseguirà el 90,2% del PIB. Hammond va dir que cal tractar el nivell de deute amb "cura", ja que és un dels més alts entre les nacions més riques del món. Fa només un any, el deute públic de Regne Unit equivalia al 84% del PIB, recull CNBC.

El ministre de Finances va explicar que ara el pla és aportar dinamisme a la qual és la cinquena economia més gran del món i tractar d'afrontar l'alt dèficit pressupostari abans que Regne Unit iniciï els tràmits per abandonar la UE. L''Autumn Statement' és una cita fixa al calendari que els inversors solen usar per valorar els plans del Govern britànic en matèria de política econòmica i fiscal per als propers anys.

contador