El PIB de l’Eurozona es frena i se situa a l’1,7% durant el tercer trimestre

Irene Hernández
Bolsamania | 30 oct, 2018 12:53
cbcapexeurozona short

El Producte Interior Brut (PIB) de l’Eurozona s'ha situat per sota les expectatives després que durant el tercer trimestre de l'any hagi registrat una caiguda fins a situar-se a l'1,7%, enfront de l’1,8% que esperaven els experts i del 2,2% anterior.

Segons la dada preliminar publicada aquest dimarts per l'oficina d'estadístiques de la Comissió europea, Eurostat, en taxa intertrimestral, el PIB va baixar fins al 0,2% enfront del 0,4% anterior i per sota també de les expectatives, que el situaven al 0,4%.

En tota la Unió Europea (UE), el PIB va augmentar un 1,9% en termes trimestrals, per sota del creixement del 2,1% del trimestre anterior. En la variació interanual, és el tercer trimestre seguit que les economies de la zona euro i la UE creixen a un ritme inferior al del període anterior.

Un dels factors que ha llastat el creixement de la zona euro i la UE durant el tercer trimestre va ser l'estancament de l'economia italiana, la tercera major de l'euro, que entre juliol i setembre, el primer trimestre complet sota el govern de coalició entre Lliga i M5S, va registrar la seva pitjor dada d'expansió des del final de 2014.

Per contra, segons les dades publicades per l'institut francès d'estadística, Insee, el PIB de França, la segona economia de l'euro, va créixer durant el tercer trimestre un 0,4% respecte al trimestre anterior, quan la seva expansió havia estat del 0,2%.

Durant la seva última compareixença davant la premsa, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va admetre que les últimes dades mostren una evolució de l'economia de la zona euro "una mica més feble del que s'esperava", tot i que el president del BCE va expressar la seva confiança en què únicament es tracta d'"un impuls més feble, no d'un retrocés", i va assenyalar que els membres del Consell havien coincidit que els riscos per a l'economia "estan equilibrats".

"Encara que factors extraordinaris han influït en la xifra, no sembla que el ritme de creixement vagi a tornar aviat a les taxes anteriors", ha assenyalat l'economista en cap per a la zona euro d'ING, Bert Colijn, que considera el més preocupant l'estancament de Itàlia per primera vegada en quatre anys.

"Amb unes discussions sobre pressupostos ja tenses entre Roma i Brussel·les, aquest estancament només se sumarà a les preocupacions", ha declarat l'expert, i ha apostat per un creixement del 0,3% durant el quart trimestre, percentatge que no suposa una gran recuperació respecte a la brusca ralentització experimentada entre juliol i setembre.

Eurostat preveu publicar les dades revisades del tercer trimestre el proper 14 de novembre i les xifres definitives del PIB i els seus principals agregats el 7 de desembre.

contador