Segons l'estimació preliminar publicada per Eurostat
El primer trimestre del 2022, el PIB desestacionalitzat es va desaccelerar fins al 0,2% a la zona euro i fins al 0,4% a la Unió Europea (UE), en comparació amb el trimestre anterior, segons l'estimació preliminar publicada per Eurostat, l'oficina estadística comunitària.
Al quart trimestre del 2021 el PIB havia crescut un 0,3% a la zona euro i un 0,5% a la UE.
En comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior, el PIB desestacionalitzat va augmentar un 5% a la zona euro i un 5,2% a la UE al primer trimestre del 2022, després d'un creixement del 4,7% a la zona euro i del 4,9% a la UE al trimestre anterior.
Entre els Estats membres per als quals hi ha dades disponibles per al primer trimestre del 2022, Portugal (+2,6%) va registrar el major augment en comparació amb el trimestre anterior, seguit d'Àustria (+2,5%) i Letònia (+2,1%). Es van registrar descensos a Suècia (-0,4%) i a Itàlia (-0,2%). Les taxes de creixement interanual van ser positives per a tots els països.
"L'eurozona va créixer només marginalment al primer trimestre d'aquest any. A nivell de països, el PIB va créixer només un 0,3% a Espanya i un 0,2% a Alemanya, mentre que l'economia francesa es va estancar i la italiana va contreure durant el trimestre", apunten els analistes d'Oxford Economics. Afegeixen que "el cop provinent del tancament relacionat amb la Covid durant l'hivern i l'augment de la inflació van ser els principals factors darrere d'aquesta desacceleració. De fet, França i Espanya, els dos únics països que van informar el desglossament complet, van mostrar que el consum privat es va veure molt afectat”.
Consideren que el camí per recórrer per a la zona de l'euro "segueix sent desafiant i, encara que les dades del PIB del segon trimestre podrien beneficiar-se de l'impuls de la reobertura, l'impacte de la invasió russa d'Ucraïna s'ha sentit amb força a Europa, amb una combinació d'alta inflació i incertesa que pesa sobre el consum i l'oferta”.
"Les xifres de creixement del PIB (una mica decebedors) poden ser un senyal que la inflació ja pesa més sobre la demanda", afegeix Rabobank, que espera "que el creixement segueixi sent positiu al segon trimestre, però que es desacceleri significativament o fins i tot es dirigeixi gradualment cap a territori negatiu més endavant”.