El mercat havia estimat un avanç del 0,3%, en línia amb el trimestre anterior
La zona euro ha registrat al segon trimestre un creixement del Producte Interior Brut (PIB) del 0,2%, per sota de l'avenç del 0,3% del trimestre anterior i inferior a les previsions del mercat (+0,3%) , segons les dades publicades per Eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE).
En comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior, el PIB ha augmentat una dècima a la zona de l'euro, fins al 0,6%. A tota la Unió Europea (UE), l'economia també ha crescut un 0,2% al segon trimestre, mentre que ha obtingut un increment del 0,8% davant el mateix trimestre del 2023.
Per Estats membres, Polònia (+1,5%) ha marcat el major augment del PIB en comparació amb el trimestre anterior, seguida de Grècia (+1,1%) i els Països Baixos (+1,0%). Les disminucions més importants s'han observat a Irlanda (-1,0%), Letònia (-0,9%) i Àustria (-0,4%).
En el cas d'Espanya, el creixement del PIB al segon trimestre s'ha mantingut al 0,8% trimestral, mentre que en comparació del mateix període del 2023 ha estat del 2,9%.
Els components del PIB van evolucionar al segon trimestre del 2024 de diferent manera. Així, la despesa en consum final de les llars ha disminuït un 0,1% a la zona euro i ha augmentat un 0,1% a la UE (després del +0,3% a la zona de l'euro i el +0,4% a la UE el trimestre anterior),
La despesa en consum final de les administracions públiques s'ha elevat un 0,6% a la zona euro i un 0,7% a la UE (després d'un +0,1% a les dues zones al trimestre anterior),
La formació bruta de capital fix ha baixat un 2,2% a la zona euro i un 1,8% a la UE (després d'un -1,8% i un -1,7% respectivament),
Les exportacions s'han incrementat un 1,4% tant a la zona euro com a la UE (després del +1,1% a la zona de l'euro i el +0,7% a la UE), i les importacions s'han elevat un 0,5% a la zona de l'euro i un 0,6% a la UE (després del -0,6% i el -0,5% respectivament).
Pel que fa a la contribució al creixement del PIB, la despesa de consum final de les llars ha estat insignificant tant a la zona euro com a la UE (0,0 punts percentuals – pp per a tots dos),
La despesa pública final ha marcat un comportament positiu tant per a la zona de l'euro com per a la UE (+0,1 pp per a tots dos). La formació bruta de capital fix, en canvi, s'ha mostrat negativa tant per a la zona euro (-0,5 pp) com per a la UE (-0,4 pp),
Els canvis als inventaris també han estat insignificants tant per a la zona euro com per a la UE (0,0 pp per a tots dos), i la relació exportacions-importacions s'ha mantingut positiva tant per a la zona de l'euro (+0,5 pp) com per a la UE (+0,4 pp).
"El creixement del PIB del segon trimestre de la zona de l'euro es va revisar a la baixa del 0,3% intertrimestral al 0,2% amb la publicació de l'estimació detallada. Això es va deure principalment a les grans revisions del PIB del segon trimestre d'Irlanda, que es va reduir en més de 2 punts percentuals El creixement del PIB trimestral de França també es va revisar a la baixa del 0,3% intertrimestral al 0,2%, i la inversió privada es va destacar per ser molt més feble del que s'estima inicialment", analitzen a Oxford Economics.
I és que, segons aquests experts, tal com esperaven, “el desglossament per despesa també mostra que la demanda interna continua sent feble a la zona de l'euro al meitat d'any. El comerç net va ser el que més va créixer, mentre que el consum privat es va va mantenir estable i la inversió va caure a un ritme accelerat. Això és coherent amb la nostra opinió prèvia que l'economia de la zona de l'euro es va mantenir feble al segon trimestre i que l'economia interna pràcticament no té impuls al meitat d'any”, conclouen.