El PIB creix un 0,6% durant el tercer trimestre per l'empenta de la inversió i el consum

L'economia espanyola retalla la seva taxa interanual més del que s'esperava, al 2,4%

Bolsamanía
Europa Press | 28 des, 2018 11:58 - Actualitzat: 11:58
ep monedas euros billetes dinero
EUROPA PRESS

L'economia espanyola va créixer un 0,6% durant el tercer trimestre de l'any, el mateix que durant els dos trimestres anteriors, gràcies a l'empenta de la inversió i del consum. Per la seva banda, la taxa interanual s'ha situat al 2,4%, una dècima menys que durant el trimestre anterior, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquesta taxa del 2,4% és una dècima inferior a la inicialment estimada per Estadística a la dada avançada el 31 d'octubre (2,5%). Sí que ha coincidit, per contra, la dada trimestral que va avançar l'INE, del 0,6%.

Amb el repunt interanual del 2,4% registrat durant el tercer trimestre de l'exercici, l'economia espanyola acumula 19 trimestres consecutius de taxes interanuals positives, mentre que amb l'avanç trimestral del 0,6% s'acumulen 20 trimestres consecutius d'alces.

L'economia espanyola acumula 19 trimestres consecutius de taxes interanuals positives

La demanda nacional va aportar 2,8 punts al creixement del PIB interanual durant el tercer trimestre, tres dècimes inferior a la del trimestre anterior, mentre que la demanda externa va restar quatre dècimes al creixement, dues dècimes superior a la del trimestre passat. D'aquesta manera, la demanda nacional fa quatre trimestres que està aportant 3 o més punts al creixement, mentre la demanda externa fa cinc trimestres que fa aportacions negatives.

El PIB a preus corrents va créixer a una taxa del 3,4% durant el tercer trimestre, taxa similar a la registrada durant el segon trimestre i una dècima inferior a la dada avançada per l'INE.

La renda nacional bruta va créixer un 1,1% respecte al segon trimestre, dues dècimes més que durant el trimestre precedent, mentre que la renda nacional bruta disponible va avançar un 0,9%, una dècima menys que entre abril i juny. En valors interanuals, la renda nacional bruta va créixer un 3,5%, taxa similar a la del trimestre anterior. També la renda nacional bruta disponible va desaccelerar el seu creixement interanual, des del 3,7% al 3,4%.

REPUNTA EL CONSUM DE LES LLARS

Segons les dades de l'INE, el consum de les llars va incrementar vuit dècimes el seu creixement trimestral entre juliol i setembre, des del 0% al 0,8%. Alhora, la despesa pública es va intensificar sis dècimes, fins al 0,8%, i encadena així set trimestres d'alces. Per la seva banda, la despesa en consum de les institucions sense ànim de lucre va tornar a taxes positives després de la caiguda del segon trimestre (-0,6%), en pujar un 0,2% entre juliol i setembre.

Per contra, la inversió va moderar el seu creixement trimestral des de 3% al 0,8%, a causa de la pronunciada contenció de la inversió en maquinària i béns d'equip, que va avançar un 0,8% durant el tercer trimestre, davant l'avanç del 5,8% del trimestre anterior. Alhora, la inversió en habitatge i construcció va moderar set dècimes el seu avanç trimestral, des de l'1,7% a l'1%.

Entre juliol i setembre, tant les exportacions com les importacions van registrar taxes negatives

Entre juliol i setembre, tant les exportacions com les importacions van registrar taxes negatives. En concret, les exportacions van retrocedir nou dècimes, davant l'alça del 0,3% anterior, percentatge que suposa la seva primera taxa intertrimestral negativa en cinc anys. De la seva banda, les importacions van disminuir un 0,2%, el seu primer descens en dos anys, quan durant el trimestre precedent havien augmentat un 0,7%.

LA INVERSIÓ ES MODERA I PUJA LA DESPESA PÚBLICA

En taxa interanual, l'economia espanyola va créixer durant el segon trimestre de l'any un 2,4%, una dècima menys que durant el trimestre anterior, amb una menor contribució de la demanda nacional (2,8 punts, tres dècimes menys) i una aportació negativa de la demanda externa (-04 punts, dues dècimes més).

Els dos principals components de la demanda nacional (consum i inversió) van mostrar durant el tercer trimestre taxes positives interanuals, encara que amb diferents tendències: el consum va augmentar un 2,1%, igual que durant el trimestre anterior, mentre que la inversió va moderar el seu avanç anual fins al 5,5%, des del 7% anterior.

Dins de la partida del consum, el de les llars va moderar una dècima el seu creixement anual, fins al 2,1%, mentre que el de les institucions sense ànim de lucre es va contraure cinc dècimes respecte al trimestre anterior, fins a l'1%. Per la seva banda, la despesa de les administracions públiques va accelerar el seu augment anual dues dècimes, des de l’1,9% al 2,1%.

Per la seva banda, la inversió va registrar un creixement interanual del 5,5%, percentatge 2,5 punts inferior al del trimestre anterior, després de moderar el repunt interanual de la inversió en habitatge i construcció vuit dècimes, fins al 5,5%, i de contreure el ritme de creixement de la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament des del 10,3% al 7,2%.

LES EXPORTACIONS MODEREN EL SEU CREIXEMENT INTERANUAL

Durant el tercer trimestre de l'any, les exportacions van moderar el seu avanç interanual des del 2,3% a l'1,3%, alhora que les importacions es van moderar des del 4,6% al 2,5%.

Des de l'òptica de l'oferta, només l'agricultura va presentar durant el tercer trimestre una taxa negativa interanual respecte al trimestre anterior. Així, el valor afegit brut de l'agricultura va disminuir un 1,5%, enfront de l'avanç del 3,4% registrat durant el trimestre anterior.

De la mateixa manera, la indústria va moderar el seu avanç del 2% a l’1,2%, a diferència de la construcció i els serveis, que van intensificar el seu creixement: la primera des del 6,8% al 7,1%, la segona, del 2,4% al 2,6%.

450.000 LLOCS DE TREBALL MÉS EN UN ANY

Quant a l'ocupació, l'INE assegura que aquesta variable, mesura en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va registrar una variació del 0,7% respecte al trimestre anterior, una dècima inferior a la registrada durant el segon trimestre.

En termes anuals, l'ocupació va augmentar a un ritme del 2,5%, taxa similar a la del segon trimestre

En termes anuals, l'ocupació va augmentar a un ritme del 2,5%, taxa similar a la del segon trimestre, percentatge que suposa un increment de 450.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.

Durant el tercer trimestre, només l'ocupació en agricultura va intensificar la seva caiguda, des del -1,1% al -1,4%, i en indústria va disminuir l'avanç, passant del 2,1% al 0,6% durant el tercer trimestre, mentre que serveis (del 2,2% al 2,5%), i construcció (del 8,6% al 8,7%) van intensificar el seu augment interanual.

EL MAJOR AUGMENT DE LA REMUNERACIÓ D’ASSALARIATS EN 3 ANYS

L'ocupació assalariada, per la seva banda, va créixer un 3,3% interanual entre juliol i setembre, una dècima més que durant el trimestre anterior. La productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet va disminuir una dècima, fins al -0,1%, mentre que el creixement de la productivitat per hora efectivament treballada va baixar una dècima, fins al -0,5%.

En aquest context, la remuneració dels assalariats va créixer un 4,5% interanual, el seu major augment en gairebé tres anys, des del quart trimestre del 2015. Així, el creixement del cost laboral per unitat de producte (CLU) es va situar a l’1,2%, dues dècimes per sobre que la variació experimentada pel deflactor implícit de l'economia (1%).

D'altra banda, l'INE també ha revisat el PIB i els seus agregats dels dos primers trimestres de l'any, si bé, els creixements de l'economia es mantenen, i es revisen a la baixa algunes taxes de consum públic, privat, inversió i, sobretot, d'importacions.

contador