El peso remunta des de nous mínims històrics, però segueix dessagnant i llasta el Merval

El mercat de valors d'Argentina va tancar amb una caiguda del 3% aquest dimarts

  • El Govern de Maurici Macri ha demanat a l'FMI un préstec flexible de 30.000 milions de dòlars
Noemí Jansana
Bolsamania | 09 mai, 2018 11:01
cbpeso1 short1

Després del dijous negre, un dimarts no menys nefast. Argentina despertarà aquest dimecres amb la pitjor de les ressaques financeres, després que el peso tornés a dessagnar, fins a un nou mínim mai abans vist a les 23,30 unitats contra el dòlar. La caiguda també va arrossegar el Merval, que va tancar amb una caiguda del 3%, després d'arribar a perdre un 5% durant la sessió. La bateria de mesures oficials per subjectar la moneda no han contingut el declivi, fruit d'una gran volatilitat que també ha arrossegat altres monedes de la regió.

Tal és la magnitud del problema, que el Govern del país ha iniciat converses amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per obtenir una línia de suport financer, va anunciar el president Mauricio Macri. Segons informa la cadena BBC, s'espera que el suport de l'FMI es materialitzi com un préstec flexible de 30.000 milions de dòlars amb el qual proveir el mercat de dòlars i tractar així d'evitar una major pujada de la inflació.

Aquesta última iniciativa arriba després que el Banc Central de la República Argentina hagi elevat els tipus d'interès al 40%. Fet que es tradueix en un increment en el preu del diner, en tan sols set dies, de 1.275 punts bàsics, del 27,25% del 27 d'abril, fins a la taxa actual. Una xifra, que si bé no és rècord, "atès que aquestes situacions se succeeixen a Argentina cada deu anys de mitjana, paralitza qualsevol intent de recuperació econòmica", explica Adrián Aquaro, fundador de Trader College.

Amb tot, el peso ha aconseguit recuperar-se fins al voltant de les 22,30 unitats per dòlar, el preu amb què va tancar dijous passat. Però dimarts va veure evaporar un 6,5% del seu valor, per retallar pèrdues fins al 2,8% al tancament, a les 22,35 unitats per a la compra i en les 22,60 unitats per a la venda davant del 'bitllet verd'. Així, acumula una caiguda del 13,5% aquest mes.

CATACLISME ALS MERCATS I PATIMENT DELS EMERGENTS

Però res ha aconseguit posar fre a un còctel explosiu que combina l'auge del dòlar, que té sota pressió els països emergents, les expectatives de més pujades de tipus de la Reserva Federal dels EUA (Fed) i les fugues de capitals. Un context que ha ressuscitat a la ment dels argentins els pitjors anys de la crisi de 2001.

No és per menys, els bons extraborsaris del país van arribar a cedir un 1,2% de mitjana, tot i que van remuntar fins al 0,4%. I segons operadors de la regió, les taxes interbancàries van escalar 500 punts bàsics a un 39% anual, encara que posteriorment van descendir al 38%.

El selectiu de referència argentí, el Merval, va experimentar un declivi del 5,4% per remuntar fins a una caiguda de 'només' un 3,4% al tancament.

El cas d'Argentina no és aïllat. Del peso mexicà al real brasiler, passant pels pesos xilè i colombià, la depreciació de la setmana passada és d'entre un 1% i un 3%. Les caigudes s'han succeït aquest dilluns i dimarts, quan gairebé totes s'han deixat a prop d'un 1% de mitjana, mentre que el peso xilè ha caigut fins a un mínim de cinc mesos durant la jornada d'ahir.

contador