El peso argentí es dessagna tot i l'avançament de fons de l'FMI a l'Argentina

La divisa ha patit el seu pitjor caiguda en tres anys i s'enfonsa fins als 33,89 pesos per dòlar

  • Lagarde ha assenyalat que treballarà amb el país sud-americà per enfortir el seu programa financer
Noemí Jansana
Bolsamania | 30 ago, 2018 12:07 - Actualitzat: 14:12
mauricio macri

Una caiguda de gairebé el 24% durant aquest mes d'agost i un enfonsament de més del 80% des del gener. Aquesta és la tràgica situació que travessa el peso argentí, que ha tornat a enfonsar-se fins a la cota dels 33,89 pesos per dòlar, en la seva major caiguda diari en tres anys. Un canvi inèdit per al país que veu com no cessen les turbulències al seu sistema financer i la seva economia, malgrat haver rebut l'assistència del Fons Monetari Internacional (FMI).

Davant el desastre de la seva moneda, que ha caigut un 7,62% aquest dimecres, el Govern de Maurici Macri ha demanat un avançament dels fons de l'ens supranacional per recuperar certa estabilitat. D'aquesta manera preveu garantir el finançament que necessita per al proper any.

En altres mercats, el Merval, el principal índex de la borsa de Buenos Aires, ha pujat un 1,46%, però acumula una caiguda del 13% des del gener. Amb tot, malgrat que el president del país, Mauricio Macri, ha anunciat l'acord amb l'FMI, els títols públics han perdut un 1,1 per cent de mitjana i el risc del país va saltar 36 unitats a 725 punts bàsics a les 17.10 (hora local).

SUPORT DE L'FMI

Després dels primers vaivens financers de l'any, el govern va signar el juny un acord amb l'FMI per una línia de crèdit de 50.000 milions de dòlars, però no ha aconseguit calmar els mercats. La directora de l'FMI, Christine Lagarde, per la seva banda, va assenyalar aquest dimecres en un comunicat que l'entitat treballarà amb el país sud-americà per enfortir el seu programa financer davant condicions de mercat més adverses del que s'esperava.

"He instruït al personal de l'FMI perquè treballi amb les autoritats argentines per tal d'enfortir l'acord recolzat pel Fons i reexaminar el cronograma del programa financer", va afirmar Lagarde.

El mercat es va desplomar després de l'anunci de Macri, cosa que mostra que la desconfiança es manté per la recessió que pateix l'economia local i pels temors dels inversors sobre la solvència d'Argentina. I tot i que els economistes insisteixen a ressaltar les seves bones perspectives per a Argentina, el compromís per estabilitzar el seu sistema financer és complet, amb un banc central que manté el tipus d'interès al 45%, després de les últimes alces.

La depreciació diària va ser la segona més gran sota el govern de Macri, que durant la setmana d'assumir la Presidència el desembre de 2015 va alliberar el mercat de divises, cosa que va portar una caiguda del peso de gairebé un 30 per cent en una sola jornada.

ACLARIR DUBTES

El ministre d'Hisenda argentí, Nicolás Dujovne, ha assegurat que els desemborsaments de l'FMI ajudaran a reduir la incertesa sobre la capacitat d'Argentina de complir les seves obligacions i ha avançat que el banc central actuarà "decididament" per reduir la volatilitat del mercat local.

"L'augment que esperem en els desemborsaments (l'FMI) va ser tal per aclarir definitivament qualsevol dubte que pugui persistir sobre la capacitat d'Argentina de complir amb el seu programa financer", ha assenyalat Dujovne.

Argentina, que segons l'acord signat amb l'FMI ha de reduir el seu dèficit a un 1,3% del producte interior brut el 2019, treballarà per millorar aquesta xifra amb la finalitat d’haver d’emetre menys deute, segons Dujovne.

"La meta de l’1,3 esdevé un sostre, però que volem reduir substancialment i treballarem perquè sigui menor, de tal manera d’haver d'emetre menys deute i de tenir menys necessitats de finançament", ha explicat el ministre.

Actualment, una missió de l'FMI es troba a l'Argentina analitzant el compliment de l'acord, després de gairebé tres mesos de la signatura, un període durant la qual les variables financeres van canviar dràsticament i van augmentar els dubtes entre els inversors sobre la capacitat de pagament del govern del seu ara voluminós deute públic.

"Perquè s'entengui. Tancar el programa financer fins al 2019 amb l'FMI avançant fons és l'última bala de la cartutxera", ha afirmat l'economista Fernando Camusso, director de la consultora Rafaela Capital.

El president liberal conclou el seu mandat el desembre de 2019 i necessita mostrar una millora en l'economia per tenir possibilitats d'aconseguir la seva reelecció.

contador