L'atur a Espanya amenaça amb superar el 20% enguany, segons l'OCDE

Estimen que l'atur continuarà pujant durant el 2021 en cas d'un rebrot

Bolsamanía
Bolsamania | 07 jul, 2020 16:43
ep un hombre pasa con su perro frente a una oficina de empleo en la capital dos dias despues de que
Marta Fernández Jara - Europa Press

Espanya és un dels països de l'OCDE el mercat de treball del qual s'està veient més afectat per la crisi, i la seva taxa d'atur a la fi d'any podria acostar-se al llindar del 20%, i fins i tot superar-lo en cas d'una segona onada de coronavirus.

Al seu informe anual de perspectives de l'ocupació publicada aquest dimarts, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) recorda que, després dels forts increments de la desocupació al març i abril, l'atur es va estabilitzar al maig en un 14,5%.

La situació continuarà deteriorant-se durant els pròxims mesos, a la vista que gairebé tres milions de treballadors al maig estaven acollits a un ERTO, cosa que representa un 18% dels sous, comparat amb un 25% de mitjana a l'OCDE.

Els autors de l'estudi esperen que s'arribi a un pic d'atur a la fi de 2020, sempre que no hi hagi nous brots de la pandèmia.

En aquest primer escenari, la taxa de desocupació seria del 19,2% de mitjana enguany i podria començar a baixar al 18,7% el vinent. Però en la segona hipòtesi, les xifres ascendirien fins al 20,1% en 2020 i fins al 21,9% en 2021.

MAL PUNT DE PARTIDA

La caiguda de l'ocupació a Espanya aquest exercici serà de les més intenses dels països membres, del 5,28% en cas que no hi hagi una segona onada de la pandèmia i del 6,37% si es produeix, comparat amb una mitjana del 4,09 i del 4,98%, respectivament al conjunt de l'OCDE.

Només s'esperen xifres pitjors a Portugal, Irlanda, els Estats Units i Colòmbia.

El director d'Ocupació, Treball i Assumptes Socials de l'organització, Stefano Scarpetta, recorda a Efe que Espanya va començar la crisi amb un nivell d'atur molt alt, únicament superat per Grècia.

La baixada del PIB serà d'un 11,1% en el cas menys desfavorable i un 14,4% en l'escenari més negatiu

L'enfonsament de l'activitat està sent dels més pronunciats per la severitat de les mesures de confinament i pel fort pes específic que tenen alguns dels sectors que s'estan veient particularment afectats pel xoc de la Covid-19, com ara el sector turístic.

La baixada del producte interior brut (PIB) serà del 11,1% en el cas menys desfavorable i del 14,4% en l'escenari més negatiu.

A més, en la pèrdua d'ocupacions també hi està influint l'alta proporció d'ocupació temporal, que ha donat lloc a la no renovació de molts llocs de feina.

Scarpetta constata que Espanya ha fet reformes per limitar els efectes de la gran segmentació del mercat de treball, i insisteix que cal promoure contractes més estables i garantir que les persones en situació de precarietat tinguin accés a ajudes socials i a una requalificació que faciliti la seva reinserció laboral.

Perquè un dels reptes que es plantegen ara, a més de mantenir amb suport públic les empreses viables que no han pogut reprendre el seu negoci o fer-ho íntegrament, és reorientar els treballadors les activitats dels quals desapareixeran de manera duradora.

OK A l'INGRÉS MÍNIM VITAL

L'OCDE considera una bona mesura l'ingrés mínim vital instituït pel Govern al juny, i confia que amb aquest s'alleugi la situació de persones en risc de pobresa o amb ingressos laborals molt baixos, així com la d'altres "treballadors atípics", particularment afectats per la crisi.

Igualment al·ludeix a les millores durant la crisi a l'accés a les prestacions per atur, després d'advertir que el nombre de mesos necessaris per poder rebre-les "és bastant alt".

L'organització, d'altra banda, fa notar que Espanya és l'únic dels seus països membres que reconeix la Covid-19 com a malaltia professional per a tots els empleats.

Gràcies a això, la major part dels salaris dels treballadors elegibles ha estat compensada amb el pagament de la baixa per malaltia.

contador