Després de sumar 6,6 milions més de peticions del subsidi d'atur setmanals aquest dijous
Els Estats Units treu el cap a l'abisme. Al blanc i negre de la postguerra. La seva economia acaba de sumar 6,6 milions més de peticions del subsidi d'atur setmanals, que ja escalen fins als 10 milions en només dues setmanes, "i comença a confirmar els pitjors temors de la Fed i els mercats", apunten els analistes de Close Brothers. La crisi del coronavirus no s'acaba, i experts com els d'Aberdeen Standard Investments ja anticipen que l'atur arribi a disparar-se a més del 10% durant els pròxims mesos.
"Estem davant una situació dolorosa i això que encara som només a l'inici dels acomiadaments provocats pels tancaments a tot el país. Quan mirem tots els llocs de treball en risc directe per les polítiques de distanciament social, i els que podrien veure-se'n afectats indirectament, els números comencen a ser bastant aterridors", postil·len.
La pròxima gran cita del mercat laboral nord-americà és aquest mateix divendres. "Serà quan coneixerem les xifres de les nòmines no agrícoles dels EUA, uns números que no cobriran completament el període que ja sabem que molta gent va perdre la feina, així que serà una simple mostra del que està per venir", asseveren.
Això sí, en tot cas "aquestes dades aguditzaran l'atenció a Washington entorn del que es necessita per al pròxim paquet d'estímul fiscal".
"HAURIA DE BATRE TOTS ELS RÈCORDS"
Des de Groupama també es preparen per al pitjor i creuen que l'atur als EUA "hauria de batre tots els rècords". Per justificar la seva postura, esgrimeixen tres raons:
- Primer, a mesura que augmenta l'impacte sobre l'activitat, la situació laboral es deteriorarà. D'acord amb la regla general en la "Llei d'Okun", el retard de creixement als Estats Units a tal escala pot conduir a un increment del 10% de la taxa de desocupació. Partint d'una situació inicial amb una taxa de desocupació és del 3.5%, això determina un primer punt d'arribada al 13.5%.
-En segon lloc, a això se suma el fet que el confinament òbviament afecta als sectors més intensius en mà d'obra, la qual cosa hauria d'accentuar encara més la deterioració de l'ocupació.
-En tercer i últim lloc, Groupama destaca que en vista de les incerteses sobre la durada de l'epidèmia, hi ha riscos que l'activitat continuï caient i, en fer-ho, també l'ocupació.
Descomptant tots aquests factors, l'entitat francesa estima que la taxa de desocupació als Estats Units pot ser de prop del 15% (va assolir un màxim històric del 10,8% al desembre de 1982 i un màxim del 10% durant la crisi financera de 2007-2009).