El Panell de Funcas preveu que aquest any el PIB creixi un 1,6%

Estima que la taxa mitjana anual d'inflació baixi tres dècimes, fins al 3%

Bolsamanía
Bolsamania | 23 gen, 2024 11:38
bandera espana portada

El Panell de Funcas preveu que l'economia espanyola creixi aquest any un 1,6%, sense canvis respecte al que s'esperava el novembre passat. Els panelistes estimen un avanç del PIB del 0,3% i 0,4% al primer i segon trimestres, respectivament, seguits d'increments del 0,5% durant els dos darrers trimestres de l'any. Tot això en un context extern que segueix considerant-se “desfavorable”.

El creixement se sustentarà en la demanda nacional, que hi aportarà 1,7 punts percentuals, mentre que el sector exterior en restarà una dècima, tal com es va estimar en l'anterior consens. La desacceleració respecte al 2023 es percebrà en el consum, tant públic com privat, i al sector exterior, mentre que la inversió mostrarà més vigor.

Després de la moderació de l'IPC general durant els darrers mesos del 2023, la previsió per a la taxa mitjana anual del 2024 baixa tres dècimes, fins al 3%. La taxa interanual del desembre seria del 2,7%. Pel que fa a la inflació subjacent, la previsió de la taxa mitjana anual es redueix en una dècima, fins al 3,2%.

El 2024 es preveu un creixement de l'ocupació de l'1,5%, una dècima menys que al Panell del novembre. La taxa d'atur mitjana anual s'hauria situat, segons el consens, al 12,1% el 2023, i cauria fins a l'11,7% el 2024.

Els panelistes mantenen les previsions de dèficit públic al 4,1% i el 3,6% del PIB per al 2023 i el 2024, respectivament. Totes dues xifres són superiors a les que preveu el Govern, el Banc d'Espanya i els principals organismes internacionals.

Pel que fa als tipus d'interès, el consens espera que la facilitat de dipòsits emprendrà un camí lleugerament descendent després d'aquest primer trimestre i s'aproximaria al 3,25% al final de l'exercici. Els tipus dinterès de mercat seguirien una tendència similar, o fins i tot més pronunciada en el cas dels bons públics. A final d'any l'euríbor s'aproparia al 3,25% -enfront del 3,6% apuntat al Panell de novembre- i el rendiment del deute públic espanyol amb venciments a 10 anys vorejaria el 3%, mig punt menys que al darrer consens.

contador