La introducció del nou bitllet de 50 euros forma part del compromís del supervisor bancari europeu per millorar els elements de seguretat dels bitllets en euros
El nou bitllet de 50 euros corresponent a la sèrie Europa, que incorpora noves mesures de seguretat, entrarà en circulació als països de la zona euro aquest dimarts 4 d'abril del 2017, segons ha informat el Banc Central Europeu (BCE).
La introducció del nou bitllet de 50 euros forma part del compromís del supervisor bancari europeu per millorar els elements de seguretat dels bitllets en euros, per la qual cosa s'ha introduït un holograma que inclou una finestra amb un retrat de la deessa Europa visible en tots dos costats del bitllet.
La introducció del nou bitllet de 50 euros forma part del compromís del supervisor bancari europeu per millorar els elements de seguretat dels bitllets en euros
Aquesta finestra es torna transparent si es mira el bitllet de contrallum, la qual cosa suposa un "important" avanç en la tecnologia de bitllets que en dificulta "encara més" la falsificació. A més, el bitllet inclou un número verd maragda que canvia de color al blau fosc si s'inclina.
El dissenyador gràfic alemany Reinhold Gerstetter ha estat el responsable d'actualitzar el disseny dels bitllets d'euro, que en la seva sèrie Europa inclouen aquells països incorporats des de l'ampliació de la UE del 2002.
L'arribada del nou bitllet de 50 euros se suma a la introducció gradual de les denominacions d'inferior valor de la sèrie Europa, després de la posada en circulació del bitllet de 5 euros (2 de maig del 2013), seguida del nou bitllet de 10 euros (23 de setembre del 2014) i del nou bitllet de 20 euros (25 de novembre del 2015).
La sèrie Europa es completarà amb la posada en circulació de les noves denominacions de bitllets de 100 i 200 euros, però a diferència de la seva predecessora, no inclourà la denominació de 500 euros, després que el BCE anunciés al maig del 2016 el cessament de la seva impressió.
Malgrat l'arribada dels nous bitllets de 50 euros, les denominacions de la primera sèrie seguiran emetent-se juntament amb els nous fins a esgotar estocs i els bitllets d'ambdues sèries circularan en paral·lel, va indicar el BCE.
"Els bitllets en euros de la primera sèrie podrien deixar de tenir curs legal en un futur llunyà després d'anunciar-se amb antelació suficient", va apuntar el BCE, subratllant que, no obstant això, mantindran el seu valor per temps indefinit, ja que podran ser canviats durant un període il·limitat als bancs centrals nacionals de l'Eurosistema.
LA DENOMINACIÓ MÉS UTILITZADA DE L'EUROSISTEMA
La denominació de 50 euros és la més utilitzada de l'Eurosistema, amb més de 8.500 milions de bitllets, aproximadament el 45% del total en circulació, per davant de la de 20 euros, amb 3.363 milions de bitllets, i de la de 10 i 100 euros, que compten amb aproximadament 2.200 milions de bitllets en circulació cadascuna.
El nou bitllet manté el disseny 'èpoques i estils' de la primera sèrie i mostra els mateixos colors dominants, encara que han estat modificats "lleugerament" per incorporar elements de seguretat que permeten distingir-los "fàcilment" dels bitllets de la primera sèrie.
Així, en el mapa d'Europa que apareix a l'anvers s'han incorporat els països que s'han integrat en la Unió Europea (UE) des del 2002, com Malta i Xipre, s'ha incorporat la paraula 'euro' escrita en l'alfabet ciríl·lic, a més de llatí i grec, mentre que la sigla del BCE figura en deu variants lingüístiques en comptes de les cinc anteriors.