"Una recuperació total és incompatible amb el control de contagis"
La recuperació de la zona euro podria frenar-se per complet d'aquí a final d'any. Així ho creuen els analistes, que donen ja per acabada la forta pujada que ha experimentat l'economia després de la reobertura i auguren que hi haurà una nova caiguda del Producte Interior Brut (PIB) en el quart trimestre, després del creixement amb el qual se saldarà el tercer trimestre.
"Una recuperació total és incompatible amb el control de la propagació del virus", asseveren els experts de Pantheon Macroeconomics després de conèixer les últimes dades de l'enquesta que elabora la consultora Markit, que revela que l'augment de contagis de Covid-19 ha fet flaquejar a l'economia europea, una vegada més. I és que encara que el creixement del sector manufacturer pren velocitat, la renovada desacceleració del sector serveis a causa de les restriccions que s'han implantat al Vell Continent per frenar al coronavirus ha fet saltar les alarmes.
Segons aquesta firma d'anàlisi britànica, "els PMIs suggereixen que les xifres de l'últim trimestre es deterioraran, i els riscos s'inclinen a la baixa per a les xifres del primer trimestre també", diu en referència a 2021. El problema és que no és l'única que pensa així. Altres analistes també han aprofitat aquestes dades per fer una valoració similar de la situació, i per revisar les previsions.
És el cas d'ING, que assegura que ara "la recuperació està sota més pressió del que es pensava anteriorment". "La feblesa dels PMIs de l'Eurozona és un crit d'atenció" que no es pot ignorar, apunten els experts del banc holandès, que creu que "haurien de sonar les alarmes sobre el ritme de la recuperació ja que el nombre de nous casos de Covid-19 no deixa d'augmentar".
"Encara que les noves mesures contra el virus han continuat sent locals i lleus en comparació amb març, sembla que l'economia ja està sentint els efectes de l'augment dels casos", i "això confirma que el comportament humà relacionat amb el temor al virus és un factor important que determina l'activitat econòmica, la qual cosa és rellevant per a l'activitat en els mesos que vindran". Segons el parer d'ING, "els PMIs indiquen una desacceleració del ritme de la recuperació econòmica, en el millor dels casos, i un estancament de la recuperació, en el pitjor dels casos".
LA INCERTESA PESARÀ, I MOLT
I una altra de les firmes que creu que l'economia sofrirà un altre cop en el quart trimestre és Oxford Economics. "Si bé no esperem que es repeteixin els tancaments totals durant els pròxims mesos, les restriccions més estrictes i la incertesa dels consumidors continuaran pesant sobre l'activitat, en particular en el sector serveis", apunten els seus experts en una nota, en la qual remarquen que això significa que ara cal esperar que "el creixement del PIB es desacceleri notablement en el quart trimestre després d'un fort repunt en el tercer trimestre".
Per part seva, Berenberg veu "riscos de la baixa per al creixement a curt termini". En concret, argumenta que els efectes de les noves restriccions imposades per contenir la Covid-19 al sector serveis ha fet que la seva previsió d'un "augment del 2,2% del PIB de la zona euro en el quart trimestre s'inclina fortament a la baixa".
La gestora DWS es pronuncia, així mateix, en termes similars: "Les dades confirmen la nostra opinió que la part més dinàmica de la recuperació podria haver quedat ja enrere i que ara està començant una fase de creixement més feble", apunta. Ara creu que l'economia de l'Eurozona no podrà tornar al seu nivell anterior a la crisi del coronavirus fins a mitjan 2022.